Pomoc, porada!

Ilustrační snímek

To bude zase ztráta času. Nic ale nenadělám, musím tam jít. Tímto způsobem často uvažujeme o poradách. Někdy jsou nám nejen nepříjemné, ale vysloveně je nenávidíme, protože naše účast je zcela zbytečná. Přesto se jim nedokážeme vyhnout. Jak to změnit?

Podle serveru Inc.com máme dvě možnosti. První je naučit se vést rychlé a produktivní porady, což však není vždy možné. Některé porady jsou skutečně naprosto zbytečné a neměli byste na ně chodit. Proto je zde druhá možnost – naučit se slušně říci ne a trvat na tom. Podívejme se na typické situace, kdy byste se měli omluvit z účasti. Nemusíte přitom cítit vinu ani nikoho urazit.

1. Nejste připraveni

Nejde o to, že byste byli líní, zkrátka jste neměli dostatek času na přípravu. Pak je na místě požádat o odložení porady do chvíle, kdy shromáždíte více informací.

2. Důležití lidé nepřijdou

Pokud se z porady omluví zásadní účastníci, kteří mají o něčem rozhodnout, je vaše účast zbytečná. Odmítněte proto s tím, že se na diskusi těšíte, ale rádi byste počkali, až budou všichni pohromadě.

3. Nemáte čím přispět

Často se stává, že jsme zváni i na porady o věcech, ke kterým se nemůžeme vyjádřit, protože jsou mimo náš obor nebo oblast zájmu. V takovém případě odmítněte s tím, že si nemyslíte, že máte čím přispět. Můžete doporučit někoho vhodnějšího.

4. Nevyhovuje vám termín

Porada se může konat v dobu, kdy jste nejvíce vytížení a i přesto, že byste měli čím přispět, máte jiné priority. To je také relevantní důvod k odmítnutí účasti. Můžete ale nabídnout, že sepíšete několik nejdůležitějších bodů, které byste chtěli zmínit, a předáte je vedoucímu porady, aby je přednesl.

5. Většina programu se vás netýká

Představte si, že porada má pět bodů a jen jeden se týká vás. Pak je zcela legitimní omluvit se s tím, že se zúčastníte pouze té části, která je pro vás relevantní.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com