Osvojte si přínosný návyk snadno a rychle

Ilustrační snímek

Pro osvojení si zvyku, který pro vás bude přínosný, existuje snadný a přitom velmi účinný recept. Můžete jej použít pro osvojení jakéhokoli zvyku, který si vyberete. Nevymlouvejte se, vydržte, dokud nebudete mít zvyk pevně zakořeněn ve svém chování, a také se odměňte, doporučuje na svém blogu známý kouč Brian Tracy.  

1) Rozhodněte se

Udělejte jasné rozhodnutí o tom, že se nějakým způsobem budete chovat ve 100 % případů, kdy toto chování bude vhodné. A pak s tím začněte.

2) Nepřipusťte výjimku

Nikdy, aspoň zpočátku, neudělejte žádnou výjimku a svůj nový zvyk pevně dodržujte. Potřebujete totiž, aby se vaše nové chování pro vás stalo automatickým.

3) Svěřte se ostatním s tím, že si budujete nový návyk

Je pozoruhodné, jak disciplinovanými a odhodlanými se staneme, když víme, že ostatní sledují, zda dokážeme dostát svému předsevzetí.

4) Svůj nový návyk si vizualizujte

Představujte si sami sebe, jak se v nějaké situaci chováte v souladu s návykem, který si snažíte zafixovat. Nové chování tak bude přijato vaším podvědomím a rychleji se automatizuje.

5) Vytrvejte a odměňte se

Dodržujte svůj návyk, dokud se nestane tak automatickým, že pokud jej porušíte, budete se cítit nepříjemně. Za to, že správné chování dodržujete, se odměňujte. Posílí to vaše odhodlání.

-jk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com