Omlouvám se, ale...

Ilustrační snímek

Manažeři již dnes dobře vědí, že omluva není slabost. Naopak může výrazně pomoci do budoucna. Když lidé uvidí, že si dokážete přiznat vlastní chyby a chcete je napravit, dají vám další šanci. Pak už je na vás, abyste jim dokázali, že umíte nejen mluvit, ale také jednat.

Je zde však jedna věc, kterou byste měli vědět – špatná omluva je horší než žádná omluva. Ještě totiž posiluje to, co se snaží urovnat. Jak se tomu vyhnout? Podle serveru ChiefExecutive.net splňuje 90 procent špatných omluv stejná kritéria. Držte se proto následujících doporučení, stručně se omluvte a pokračujte bez zbytečných problémů.

1. Vynechte slovo „pokud“

Vaše původní záměry nejsou důležité. Přijměte zkrátka fakt, že jste udělali něco, co se dotklo druhých. Pozor na výroky typu: „Omlouvám se, pokud jsem snad někoho urazil.

2. Vynechte slovo „ale“

Tímto slovem dáváte najevo, že se snažíte vzdát části své odpovědnosti za vzniklý problém. Neříkejte: „Je mi líto, ale já jsem s tím nezačal.“ nebo „Omlouvám se, ale nenapadlo mě, že to může být problém.

3. Neříkejte „možná“

Omlouvám se za svou poznámku, možná jste mě špatně pochopili.“ Slovo „možná“ podobně jako „ale“ značí snahu zbavit se odpovědnosti a ukázat prstem na někoho jiného. Uvědomte si, že situace, v níž se nacházíte, nevznikla možná, ale reálně existuje.

4. Mluvte za sebe

Když budete mluvit za ostatní, bude to jen další snaha říci, že se něco stalo bez vašeho přičinění. Příkladem může být, když řeknete: „Je mi líto, že jste byli poškozeni“. Říkejte: „Je mi líto, že jsem vám ublížil.

5. Nepředstírejte pochopení

K omluvám se často přidávají fráze jako: „Vím, jak se cítíte...“. Ve skutečnosti však nemůžete vědět, jak se druhá strana cítí. Působí to zbytečně arogantně. Správně byste se měli nejprve zeptat, jak se dotyční cítí.

6. Neříkejte, co jste nechtěli

Je velice pravděpodobné, že jste nechtěli způsobit problém. Ostatní však nezajímají vaše záměry, ale důsledky vašich činů. Vynechte proto výroky jako například: „Nechtěl jsem, aby se to stalo.

7. Neříkejte, co byste chtěli

Chtěl bych se vám omluvit.“ není totéž jako „Omlouvám se vám.“ Pokud se opravdu chcete omluvit, neohlašujte omluvu. Udělejte to rovnou.

-kk-

Zdroj: ChiefExecutive.net - americký magazín pro top manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje ChiefExecutive.net