Odměňte špičkové výkony: Není to jen o penězích

Ilustrační snímek

Jak nejlépe odměnit zaměstnance, kteří dosahují lepších výsledků než jejich kolegové? Jde hlavně o to, abyste ukázali, že těm, kteří odvádí špičkové výkony, se dostane řádné odměny. Posílíte tak loajalitu i spokojenost, tvrdí web expertbusinessadvice.com.

Nemusí to být peníze. Zvýšení mzdy nebo bonus jsou příjemné, ale někdy můžete odměnit ty nejlepší zaměstnance i bez peněz. Využijte pochválení před ostatními a nebojte se ocenění co nejvíce ušít na míru konkrétnímu zaměstnanci. Můžete mu umožnit pružnější pracovní dobu, věnovat dárkové poukazy nebo lepší parkovací místo. Speciální děkovný e-mail, který pošlete na kopii celé firmě, také zafunguje velmi dobře.

Ať o tom ostatní vědí

Například můžete dotyčného pověřit tím, aby navštívil určitou konferenci místo seniorního manažera. Tak se dozví něco nového, možná lépe pochopí firmu samotnou, a zároveň bude mít pocit hrdosti, protože se objeví v pozici, která převyšuje jeho skutečné pracovní zařazení.

Osobní odměny

Ocenění může mít formu dovolené nebo dnů volna. Někdy dobrou práci udělá i prostá bonboniéra. Když vybíráte dárky pro své podřízené, invence se vyplácí. Praktické jsou dárkové poukazy a vouchery. Do jisté míry tak necháváte to, co si vyberou jako odměnu, na nich samotných.

Pochvala, pochvala, pochvala

Pošlete e-mail, ve kterém pochválíte výkon dotyčného, na celou firmu. Také můžete zřídit něco jako nástěnku pro zaměstnance měsíce. Vždy popište, co dotyčný celé vaší organizaci přinesl.

Flexibilní pracovní doba

Nechte ty nejlepší pružněji hýbat s pracovní dobou. Tím jim dáte odměnu, aniž byste vlastně dávali cokoli hmotného.

-jk-

Zdroj: Expert Business Advice - americký informační server pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Expert Business Advice