Nevěříte si? Nevadí

Ilustrační snímek

Mnozí lidé, kteří byli právě povýšeni nebo dostali na starost významný projekt, mají obavy z nedostatku svých schopností a zkušeností. Chybí jim zkrátka sebedůvěra, což není nic zvláštního. Jak ji získat? Angličtina má pro tento případ frázi „fake it until you make it“ neboli předstírej (sebedůvěru), dokud ji skutečně nebudeš mít. Následující praktické tipy zveřejnil server Harvard Business Review.

Jděte to toho

Nezabývejte se tím, co vás na novém úkolu děsí. Vnímejte jej nikoli jako hrozbu, ale jako příležitost něco dokázat. Říkejte si, jak skvělá příležitost to je a že se zase až tak moc neliší od vašich dosavadních úkolů.

Vymezte si dílčí úkoly

Cíle nemusejí být jen velké a děsivé. Každý velký projekt je třeba rozdělit na dílčí části – kroky, které budete dělat postupně.

Inspirujte se

Pokud chcete úspěšně rozvíjet svůj manažerský styl, sledujte jiné lídry ve vašem okolí. Nevažte se jen na jeden model, hledejte odlišné styly.

Naučte se ovládat řeč těla

Neverbální projevy snadno odhalí, že si ve skutečnosti nevěříte. Naučte se proto sebevědomé držení těla. Patří sem například vzpřímený postoj či posez, vypnutá hruď, hlava nahoru apod. Více o konceptu „power posing“ neboli zaujímání pozic moci najdete v tomto článku.

Předcházejte zhroucení

Pokud máte opravdu příliš mnoho práce nebo příliš silné obavy, že selžete, předstírání sebedůvěry není na místě. Smyslem předstírání sebedůvěry je posunout své hranice a zdokonalit se, nikoli zkolabovat. Je-li váš nový úkol skutečně nereálný, řekněte to a odmítněte jej.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review