Neúspěch není selhání, ale poučení

Ilustrační snímek

Neúspěch vám dodá životní lekce, které byste se jinak nezískali. Tyto lekce a zkušenosti umožňují osobní rozvoj. Empatii nebo lepší pochopení ostatních získáváme intenzivně právě tehdy, když zažíváme neúspěch, píše web addicted2success.com.

Když dojde k neúspěchu, neměli bychom jej vnímat jako něco strašlivého. Nakonec vždyť ani většina úspěšných lidí se nestala úspěšnými přes noc. Museli vynaložit mnoho úsilí a pravděpodobně si prošli i mnoha neúspěchy.

Díky neúspěchu poznáte své skutečné sny

Pokud neuspějete a přijde vám celkem snadné to prostě vzdát, pak víte, že daná věc pro vás nebyla zas tak úplně důležitá. Neúspěchy nám umožňují poznat, co nám za to stojí, naše skutečné a opravdové cíle a sny. Pokud jste odhodláni uspět bez ohledu na to, kolikrát při tom neuspějete, pak jste našli něco, co je pro vás skutečně velice důležité. To je dobrý začátek, máte-li si srovnat své priority.

Když se zamyslíte nad tím, proč jste neuspěli, možná zjistíte následující: prostě jste uspět ani moc nechtěli. To znamená, že jste dané aktivitě nevěnovali všechnu svou energii nebo prostě jen ten sen nebyl váš. Neúspěch vám otevře oči. Díky němu uvidíte, co je vaší skutečnou vášní.

Úspěch a neúspěch nejsou protiklady

Pokud přemýšlíte o úspěchu a neúspěchu jako o dvou stranách téže mince, není to přesná představa. Neúspěch je spíše něco jako cesta k úspěchu. Když narazíte na překážku, možná že na chvíli zakolísáte a zpomalíte, ale zároveň v tu samou chvíli zjišťujete, jak takovou překážku překonat. Potom jdete dál, možná k další překážce. Nicméně postupně se naučíte všechno, co je potřeba, abyste dosáhli svých snů. Neúspěchy, které jste po cestě prožili, pro vás budou cennými lekcemi.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success