Nenechte sebou manipulovat

Emoční manipulace je velmi nebezpečná a může vést až k tomu, že začneme pochybovat o své vlastní příčetnosti. Lidé, kteří ovládají emoční manipulaci, totiž začínají nenápadně a postupně své snahy posilují, aniž bychom si toho sami všimli.

Dobrá zpráva je, že tyto manipulátory můžeme jednoduše odhalit. Stačí, když budete znát typické projevy jejich chování. Pojďme se na ně společně podívat.

Ilustrační snímek

Americký expert na emoční inteligenci Travis Bradberry popsal v nedávném článku pro Entrepreneur.com následující chování, podle něhož můžeme poznat emoční manipulátory.

1. Vyvolávají pocit, že nedokážete vnímat realitu

Velmi dobře lžou. Trvají na tom, že něco řekli nebo udělali, i když to není pravda. Tvrdí, že se nestalo něco, co vy si myslíte, že se stalo. Výsledkem je váš pocit, že nemůžete věřit vlastnímu rozumu.

2. Dělají něco jiného, než říkají

Řeknou vám, co chcete slyšet, ale sami se chovají pode toho, jak chtějí oni. Vyjadřují vám podporu, ale jejich činy ukazují, že vaše požadavky jsou pro ně nesmyslné.

3. Posilují váš pocit viny

Ať už uděláte cokoli, dokáží ve vás vyvolat pocit viny za to, že jste to neudělali dobře. Vy jste vždy ten špatný ve vašem vztahu.

4. Předstírají oběti

Sami nikdy neudělají nic špatně. Neúspěch je vždy chyba druhých, většinou vaše. Neumějí přijmout odpovědnost.

5. Hrají na city

Hned na začátku vám ukáží, jak jsou citliví a zranitelní, a očekávají totéž od vás. Chtějí vyvolat pocit lítosti nebo dokonce vaší vlastní viny za to, jak se oni cítí.

6. Ovlivňují náladu druhých

Jsou mistři vtahování druhých do svých emocí, ať už kladných nebo záporných. Ostatní pak začnou cítit odpovědnost za jejich náladu a snaží se ji zlepšovat.

7. Předstírají zájem, aby si mohli stěžovat

Sami se aktivně hlásí o dobrovolné úkoly a nabízejí pomoc. Brzy však začnou dávat najevo, že právě oni musejí dělat ty nejtěžší a nejnepříjemnější úkoly. Vnutí vám představu, že vám chtějí pomoci, zatímco vy je zneužíváte.

8. Vždy jsou na tom hůř

Je jedno, jaké máte problémy. Nikdy nebudou tak závažné jako problémy emočních manipulátorů. Nemáte si na co stěžovat.

9. Znají vaše slabiny a umějí je zneužít

Znají vaše emoce, například to, že máte strach z náročné prezentace. Místo, aby vás podpořili, však tuto svou znalost využívají k tomu, abyste se cítili hůře. Začnou vám například vyprávět, že na vás čeká náročné publikum, které vás okamžitě odsoudí.

Chcete-li se vyhnout manipulaci, ukažte manipulátorům, že jste prokoukli jejich hru a nebudete ji hrát. Nezapojujte do jednání s nimi emoce, držte se faktů. Zachovejte si emoční odstup a jasněji uvidíte, jak nastavit hranice vzájemné komunikace. Pokud je manipulátor překročí, upozorněte jej.

Nikdo s vámi nemůže manipulovat bez vašeho vlastního souhlasu a spolupráce,“ uzavírá Travis Bradberry.

-kk-

Zdroj: Entrepreneur.com - portál předního amerického časopisu pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Entrepreneur.com