Kdo by se networkingu bál: Je mnoho cest jak na to

Ilustrační snímek

Budování sítě kontaktů je součástí každého byznysu. Internet networking značně usnadňuje. Někteří lidé však nadále preferují osobní setkávání. Vaše síť kontaktů tedy závisí na tom, s kým se potkáte – ať už osobně nebo online, tvrdí web expertbusinessadvice.com.

Weby určené pro networking

Existuje mnoho stránek a skupin pro profesionály z určitého oboru, kde se můžete zaregistrovat či jinak stát aktivním členem. Můžete pak zveřejňovat články a komentáře a reagovat na ostatní. Vaše odpovědi by měly mít hlavu a patu a být přínosné. Musíte ukázat, že se skutečně chcete učit od ostatních, ale že jim dokážete na oplátku také sami pomoci. Aspoň čas od času projevte upřímný zájem. Takový networking je skvělý pro sféru B2B.

Facebook

Když si zakládáte stránku na sociální síti, nepropagujete jen sami sebe a svou společnost směrem ke klientům. Také váš byznys vysvětlujete a poskytujte do něj vhled. Proto se zapojujte do interakcí s lidmi, které byste nikdy nemuseli potkat osobně, a kteří mohou prospět vašemu byznysu.

Vizitky

Většinu věcí dnes vyřizujeme elektronicky. I tak je ale žádoucí, abyste si jako podnikatel nebo jiná osoba pohybující se v obchodních kruzích ponechali nějaké vizitky. Můžete je rozdávat během nejrůznějších setkání, konferencí a na oficiálních obědech. V kontaktu potom už můžete pokračovat elektronicky.

Profesní sdružení

Jako profesionál byste se měli stát členem profesního sdružení. Připojte se klidně k jednomu nebo ke dvěma, a jedno další sdružení ve kterém budete, by mělo být z oblasti trochu odlišné od vašeho klíčového zájmu. Budete tak mít dostatek příležitostí setkat se se zajímavými lidmi a získat užitečné kontakty.

Aktuální kontakty

Vaše sbírka kontaktů by měla být udržována. Své online profily a účty pravidelně aktualizujte, dávejte svým kontaktům vědět o nedávných událostech a změnách. Také se s lidmi, které jsou ve vaší síti kontaktů, občas setkejte, abyste si řekli, co je nového.

-jk-

Zdroj: Expert Business Advice - americký informační server pro podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Expert Business Advice