Jak probíhá jazykový kurz v zahraničí

Uvažujete o jazykovém kurzu v zahraničí nebo jste si již nějaký vybrali. Hlavou vám ale začínají vrtat otázky: Jak zvládnu první dny ve škole? Jak bude vypadat ubytování? A co dělat, když něco nepůjde tak, jak by mělo? Připravil jsem pro vás přehled toho nejdůležitějšího, co nepodcenit.

Aby všechno klaplo tak, jak má, nepodceňte ty nejdůležitější milníky kurzu. Patří mezi ně odjezd, první den pobytu, ale i první den školy. Čím pečlivější bude příprava, tím méně potenciálních problémů vás čeká.

Odjezd do zahraničí

Den D, den odjezdu, bývá spojený s největším stresem. Nicméně ještě předtím, než nastoupíte do letadla nebo autobusu, zařiďte vše potřebné. Sem patří:

1. Výběr ubytování

Více než 60 % českých studentů dává přednost ubytování v hostitelské rodině před školní rezidencí. Roli hrají finanční důvody, stravování v ceně ubytování a samozřejmě i možnost bydlet (a každý den komunikovat) s rodilými mluvčími. Důležitým faktorem pro výběr je také vzdálenost ubytování od školy.

2. Výběr dopravy na místo

Promyslete nejvýhodnější typ dopravy. U evropských destinací zvažte cestu autobusem nebo vlakem. Při cestě letadlem myslete na to, že zpáteční letenka je levnější než nákup dvou jednosměrných.

3. Případný transfer z letiště

Zjistěte si ještě před odletem, jak se po příletu dostanete z letiště na místo ubytování. Pokud si na tuto cestu netroufáte sami, dopředu si domluvte službu vyzvednutí na letišti.

4. Cestovní pojištění

Ještě před odjezdem do zahraničí uzavřete cestovní pojištění, bez ohledu na to, zda vyrážíte jen na pár týdnů, nebo na půl roku. Cestovní pojištění může zahrnovat i pojištění storno poplatků studijního pobytu, zavazadel a odpovědnosti za škodu.

5. Praktické věci, které oceníte

Hodit se vám bude mezinárodní platební karta, hotovost v příslušné měně, mezinárodní řidičský průkaz, pasové fotografie, základní léky, adaptér do zásuvky, mobilní telefon fungující na provozní frekvenci země, do které jedete (GSM 850/900/1800/1900 MHz) a dárek pro hostitelskou rodinu.

První den pobytu

Na místo obvykle dorazíte o víkendu před nástupem ke studiu. Připlatíte-li si za transfer z letiště nebo nádraží, vyzvedne vás zástupce školy a dopraví vás na místo ubytování. V případě, že jste se rozhodli cestu z letiště zvládnout sami, jazyková agentura vás zpravidla vybaví mapkou a popisem, jak se do ubytování dostat. Doporučuji cestovat taxíkem.

První den školy

Přesný den a čas, kdy máte poprvé dorazit do školy, najdete na přihlášce ke studiu. Po přivítání absolvujete jazykový test. Podle výsledků vás následně zařadí do skupiny studentů se stejnou jazykovou úrovní. Abychom si tyto úrovně připomněli, uvádím stupnici podle Rady Evropy:

Školy mají úrovně uspořádané obvykle do 4 až 7 stupňů (Beginner, Elementary, Lower Intermediate, Intermediate, Upper-Intermediate, Advanced, Proficiency). Pokud zjistíte, že tempu skupiny nestačíte, nebo je na vás naopak moc pomalé, můžete se nechat přeřadit.

Kurzy nejčastěji probíhají v dopoledních hodinách, a to 4 až 5 hodin denně. Výjimkou jsou intenzivní kurzy (včetně přípravných k mezinárodním zkouškám), ty trvají až do odpoledne. Některé školy pak umožňují výběr z dopolední, nebo večerní výuky.

Váš rozvrh může vypadat například takto:

Průběh jazykového kurzu

Kurzy obecné angličtiny/němčiny/španělštiny (General English/German/Spanish) a dalších jazyků začínají zpravidla každé pondělí. Nováček vstupuje do rozjetého kurzu a po dobu jeho studia se složení třídy každý týden mění.

Naproti tomu přípravné kurzy, které cílí na složení mezinárodních jazykových zkoušek (FCE, IELTS, TestDaf, DELE atd.), startují jen několikrát do roka. V takovém kurzu budete potkávat stále stejné tváře. I díky tomu na sebe jednotlivé lekce navazují.

Nebojte se stresu a studu. Všechny jazykové kurzy jsou vedené zábavným způsobem, formou rozhovorů, her a kvízů. To spolehlivě odbourá veškerý strach a stud.

Čas trávený mimo školu

Volný čas si můžete organizovat sami, ale někdy je cenově i časově výhodnější využít program, který nabízí sama škola. Kalendář s aktivitami, na které se můžete přihlásit, najdete vždy ve škole na nástěnce a zahrnuje obvykle:

  • výlety a procházky po městě
  • sportovní akce se spolužáky (fotbal, volejbal, surfování, potápění a další)
  • návštěvy galerií, muzeí a místních památek
  • víkendové výlety (jednodenní i dvoudenní)
  • filmové večery, diskotéky

Některé aktivity jsou zdarma, jiné za poplatek. U kurzů pro děti a mládež je veškerý program, včetně celodenních exkurzí, už zahrnutý v ceně a účast na těchto aktivitách je povinná.