Jak (ne)ztratit důvěru dříve, než otevřete ústa

Máte před sebou důležitou schůzku a chcete udělat dobrý dojem. V zápalu nervozity se však můžete dopustit zbytečných chyb, které vás velmi rychle poškodí v očích druhých. Stačí totiž pohled na vás v řádu jedné vteřiny a mají jasno o tom, zda získáte jejich důvěru či ne.

Představte si, že přijdete na schůzku do drahé restaurace a tam vás místo přivítání čeká pohled na obchodního partnera, který je neupravený, právě si s někým píše na mobilu a když už s vámi začne mluvit, není mu rozumět, protože žvýká.

Takový dojem jistě udělat nechcete. Na co si tedy dát největší pozor?

Ilustrační snímek

Profesionální vzhled

Začněte u vzhledu. Samozřejmostí je společenský oděv, který nebude špinavý ani zmačkaný. Pokud si říkáte, že nevyžehlená košile, ošoupané boty nebo obnošený opasek nevadí, zkuste se zamyslet znovu, zda nebudete zbytečně působit jako líný ignorant.

U žen je na místě decentní make-up. Pokud to s líčením přeženete, budete působit jako kdybyste něco skrývaly.

Totéž platí pro vůně. Vyvarujte se silných parfémů a kolínských. Někteří lidé mohou být alergičtí a začít se dusit, jiným to bude "jen" nepříjemné. Cítit byste neměli být ani potem nebo kouřem.

Důkladná péče o vzhled je důležitá, ale pouze před schůzkou. Pokud se během schůzky nebo bezprostředně před ní budete neustále dívat do zrcadla a upravovat se, vyšlete jasný signál arogance a nezájmu.

Profesionální chování

Z hlediska vystupování je třeba zaujmout vzpřímený postoj, zvednout hlavu a zatáhnout ramena vzad. Budete pak působit sebevědomě a schopně. I vaše šaty budou vypadat lépe.

Udržujte oční kontakt, usmívejte se a věnujte plnou pozornost člověku, s nímž se právě setkáváte. Až k vám bude přicházet, neměli byste se rozhlížet po jiných lidech nebo si hrát na mobilu.

Pokud jste si před schůzkou vzali žvýkačku pro osvěžení dechu, vyhoďte ji dříve, než se přiblížíte k místu setkání.

Pokud jste pro uklidnění nebo posílení poslouchali hudbu, schovejte před schůzkou sluchátka. Nenechávejte si je ani kolem krku, natož v uších. Vypněte a ukliďte mobilní telefon.

Dodržíte-li všechny zmíněné zásady, pak už vám může při prvním dojmu uškodit jen špatné podání ruky. Při stisku volte střední cestu mezi leklou rybou a pákou. Nepřidávejte druhou ruku. Optimální potřesení rukou je sebevědomé a trvá dvě až tři vteřiny.

-kk-

Zdroj: Business Insider - americký portál zaměřený na oblast podnikání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Insider