Jak dostat zpětnou vazbu, když se vám jí nedostává (1/2)

Ilustrační snímek

Upřímná zpětná vazba je velmi žádoucí, protože bez ní vlastně nemůžete efektivně pracovat na svém rozvoji. Manažer je jako se zavázanýma očima, když mu nedáte informace o tom, co dělá dobře a v čem by si mohl vést lépe. A celá tato situace je ještě vážnější, když jste ve skutečně vysoké manažerské roli. Upřímná a otevřená zpětná vazba je pak skutečně vzácná. Web management.about.com ví, jak těžko se získává a jak je to bez upřímných názorů hodnotících vaše výkony těžké. Proto se s námi rozhodl sdílet několik tipů zaměřených právě na získávání otevřené a přínosné zpětné vazby.

V tomto prvním článku se zmíníme především o tom, jak se dobrat opravdu specifických oblastí, na které byste se měli soustředit. Některé z nich jsou daleko méně náročné než procházení celým 360stupňovým hodnocením, na které je většinou dobré najmout certifikovaného profesionála.

Kolik bodů z 10 by vám dali?

Vyberte si aktivitu nebo dovednost, ve které byste se rádi zlepšili. Může to být facilitace porad, aktivní naslouchání nebo správné vedení setkání mezi čtyřma očima. Po skončení vybrané aktivity vždy požádejte svého partnera, aby tuto vaši schopnost ohodnotil na škále od 1 do 10. Pokud vás kolega ohodnotí nižším počtem bodů než 10, položte další otázku: Co byste měli udělat, abyste dostali všech 10 bodů? Pamatujte, že je třeba snažit se o nastolení pocitu maximální důvěry. Vaše dotazy nesmí vzbuzovat pocit ohrožení.

Podívejte se do budoucnosti

Je to trochu podobné předchozí technice. Zeptejte se svých kolegů a podřízených na jejich názor, co byste mohli dělat nebo využít proto, abyste se zlepšili v nějaké aktivitě, na které vám záleží. Tato i předchozí technika jsou dobré pro zjištění toho, co by vám a vaší práci prospělo z perspektivy druhých lidí. Pokud vás zajímá využití těchto technik pro zlepšení spolupráce celého týmu, inspirujte se doporučeními Marshalla Goldsmithe.

Zeptejte se náboráře

Náboráři jsou školeni v tom, aby rychle rozpoznali slabiny a silná místa lidí, které sledují. Požádejte některého z nich, aby se podíval na váš životopis a pak vás prověřil při krátkém telefonním hovoru. Můžete si být jisti, že se o sobě dozvíte zajímavé věci. Musíte ale trvat na tom, že chcete slyšet skutečně upřímné hodnocení.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management

Články v sérii

Aktuální

Jak dostat zpětnou vazbu, když se vám jí nedostává (1/2)

Aktuální

Jak dostat zpětnou vazbu, když se vám jí nedostává (2/2)