Dvakrát měř, jednou pořádej poradu

Zamyslete se, kolikrát jste si minimálně v duchu stěžovali, že porada, kterou jste právě absolvovali, byla příliš dlouhá. A hned se zamyslete i nad tím, kolikrát jste považovali poradu za příliš krátkou. Skutečnost je bohužel taková, že mnozí z nás si na příliš krátkou poradu vůbec nevzpomenou. Server Forbes.com proto přinesl pět tipů, jak zefektivnit porady.

Přípravě agendy věnujte dvojnásobek dosavadního času

Zásadním nedostatkem porad jsou nejasné cíle. Pokud nevíte, čeho se vlastně snažíte dosáhnout, těžko toho dosáhnete v krátkém časovém horizontu. Úvodní časová investice do přípravy porady se vám rozhodně vyplatí.

Dvojnásobek dosavadního času věnujte také výběru účastníků

Opravdu důsledně se ptejte, kdo se musí zúčastnit porady. Mnohým lidem, které pravidelně zvete, by stačilo pouze e-mailové shrnutí nebo krátký telefonát. Spočtěte si, o kolik hodin produktivní práce okrádáte firmu, když by tito lidé zbytečně seděli na poradě.

Zkraťte dosavadní dobu trvání porad na polovinu

S největší pravděpodobností budete překvapeni, že poloviční čas je zcela dostačující. Popovídat si o tématech, která s poradou nesouvisejí, si můžete jindy.

Nikdy nezačínejte později

Pozdní příchody, byť jen o několik minut, okrádají o čas vás všechny. Dejte jasně najevo, že na nikoho nebudete čekat a začínejte vždy podle plánu. Brzy si tím získáte respekt a jen tak někdo si nedovolí přijít pozdě.

Vyzkoušejte porady vestoje

Objevují se studie, které potvrzují, že porady, při nichž se stojí, dokáží přinést stejně kvalitní rozhodnutí jako tradiční porady, ovšem o třetinu rychleji. Tyto porady nemusejí být vždy praktické, rozhodně však stojí za vyzkoušení.

-kk-

Zdroj: Forbes.com - prestižní americký časopis a web věnovaný obchodu
Chcete tento článek umístit na Váš web nebo do tištěného časopisu? Bližší informace se dozvíte zde.

Komentáře k článku

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přidejte komentář jako první.
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace