Dovolená není od slova dovolat se

Dali jste si letos opět předsevzetí, že na dovolené nebudete vyřizovat pracovní e-maily a telefonáty? Tak ho konečně dodržte. Inspirujte se například u svých dětí. Ty si určitě s sebou na dovolenou nebudou brát věci do školy.

Ilustrační snímek

A můžete se inspirovat i následujícími doporučeními serveru US News:

Před odjezdem nezačínejte žádný velký projekt

I tak budete mít hodně práce s organizací všech ostatních věcí. Každý soudný nadřízený pochopí, že bude lepší, když se nové věci začnete věnovat až po návratu.

Řekněte kolegům, že nechcete být o dovolené rušeni

Klidně jim řekněte i to, že si vůbec neberete s sebou mobil. Buďte asertivní. Kdyby vám váš šéf volal o dovolené a chtěl po vás práci, chtějte ji zaplatit. Ideální je předem se domluvit s konkrétním kolegou, který vás zastoupí.

Řekněte rodině, ať vás kontroluje

Požádejte své blízké, aby vás důsledně upozorňovali na to, že nemáte pracovat. Domluvte se například na pokutách, které budete muset zaplatit, když se začnete věnovat práci.

Vypněte mobily a počítače

Když už si s sebou chcete na dovolenou brát notebook nebo tablet, vypněte si všechna upozornění na příchozí poštu z práce. Vyčleňte si konkrétní dobu, kdy budete tato zařízení zapínat. Pokud o se obáváte, že stejně sklouznete k práci, vůbec si počítač ani tablet na dovolenou neberte.

Nebuďte pasivní

Neseďte celý den v hotelu mezi svými elektronickými hračkami. Jděte ven a věnujte se jakýmkoli nepracovním aktivitám, které vás lákají.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report