Dostaňte svou kariéru o úroveň výš: Najděte si mentora

Mentor vám může pomoci změnit myšlení. A právě to může být tou nejrychlejší cestou, jak pohnout s vaším profesním životem.

Rady dobrého mentora však nejsou omezeny jen na práci. Zajímaví lidé, kteří mají mnoho znalostí a zkušeností, vám mohou dát i dobré a užitečné životní rady.

Ilustrační snímek

Zde jsou 3 kroky, jak oslovit mentora, které identifikoval web addicted2success.com.

1) Neptejte se přímo – nejdříve dejte něco vy sami

Představte si, v jaké situaci je člověk, který je v životě tak daleko, že byste chtěli jeho rady. Taková osoba bude velmi úspěšná a také velmi zaneprázdněná. Proto nestačí zeptat se: „Budete mým mentorem?“.

Tito lidé neřeknou ano každému, kdo je náhodou osloví. Musíte je kontaktovat, ale nezačínejte s žádostí nebo prosbami. Nejprve jim něco poskytněte vy sami.

Prozkoumejte, čím se zabývají nebo co nyní řeší. Pomozte jim, protože to je skvělé gesto – a zároveň se tak uvedete jako někdo, kdo skutečně má co nabídnout.

2) Proces zabere nějaký čas, ale stojí to za to

Když jste dané osobě něco dali, musíte pokračovat v kontaktu a nacházet cesty, jak můžete spolupracovat. Ukažte své nadšení, protože jinak na vás rychle zapomene.

Když s dotyčným budete často mluvit, ukážete mu tak, že to myslíte vážně. A nakonec se o vás začne zajímat. Bude chtít vědět, kdo jste a co vlastně děláte.

3) Nezalekněte případné investice

Pokud nechcete investovat žádné peníze a pokud máte k dispozici jen omezený čas kvůli své práci (případně vztahu nebo koníčku), potom neočekávejte, že vám mentor pomůže. Musíte to vzít skutečně vážně. Jde přeci o vaše rozhodnutí rozvíjet se a zdokonalovat se.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success