Čím zapít pracovní oběd?

Ilustrační snímek

Pracovní oběd (pokud jím nemyslíme každodenní obědvání s kolegy) je v podstatě obchodní jednání, které probíhá u jídla. Slouží k upevnění vztahů se stávajícími či potenciálními obchodními partnery a posílení osobních vazeb. Má svá pevná pravidla, mezi něž patří například sled chodů v pořadí studený předkrm, polévka, teplý předkrm, hlavní chod, moučník a káva.

Dalším pravidlem obchodních obědů je to, že začínají společenskou konverzací a obchodní záležitosti se řeší až později. Ideální příležitostí ke shrnutí nejdůležitějších závěrů celého setkání a následujících kroků je při popíjení závěrečného drinku, který se může podávat po kávě. Jaký drink byste si ale měli dát na závěr, abyste udělali dobrý profesionální dojem, který si váš partner zapamatuje?

Následující přehled míchaných nápojů, které je vhodné zvolit, přinesl server Chiefexecutive.net. Upozornil také na drinky, kterým byste se při obchodním jednání u oběda měli vyhnout.

Čím to zapít

- Gin Martini nebo Vodka Martini. Všechny průhledné drinky budí důvěru.

- Skotská. Čistá skotská whisky je obchodní klasika. Čím důležitější příležitost, tím by měla být starší (déle zrát).

- Bourbon nebo whisky s ledem. Může být doplněn také sodou. Opět klasika. Navíc také průhledná.

- Moscow Mule (Moskevská mula). Jde o tradiční míchaný nápoj z vodky, zázvorového piva a limetkové šťávy. Vznikl již ve 40. letech minulého století a představuje vyvážení kultivovanosti a dostupnosti.

Čím to nezapíjet

- Ničím, co končí na „tini“ s výjimkou Martini. Všechny takto pojmenované koktejly působí jako napodobeniny Martini a postrádají důvěryhodnost.

- Rum s kolou. Už nejste chudí studenti.

- Long Island Iced Tea. Nenechte se zmást názvem, který evokuje čaj. Vznikl na základě podobné barvy, nikoli obsahu. Tento koktejl z vodky, ginu, tequily a rumu je vhodný především tehdy, pokud se chcete rychle opít.

- Seven and Seven (7 a 7). Kombinace whisky Seagram's 7 a limonády 7 Up. Pokud whisky, tak bez limonády.

- Tequila Sunrise. Koktejl z tequily, pomerančového džusu a grenadiny je spojován především s nezralým mládím. Ve světě jej navíc považují za symbol 80. let minulého století.

-kk-

Zdroj: ChiefExecutive.net - americký magazín pro top manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje ChiefExecutive.net