Zpackané "otázky a odpovědi"? To se vám stát nemusí

Ilustrační snímek

Část věnovaná otázkám publika nezřídka patří k tomu horšímu, co lze na vidět na prezentacích. V porovnání s ostatními částmi prezentací, jako jsou úvod, příběhy, ukázky a závěr, je právě tato poněkud problematická. Buďte proto dobře připraveni. Když přijde otázka, přeformulujte ji, abyste se dostali k jejímu jádru a také se ujistili, že ji každý slyšel. Přečtěte si tipy, které nám přinesl web presentationmagazine.com.

1) Mějte otázky pod kontrolou

V první řadě byste měli dobře zná své téma – a stejně tak i své publikum. Pak budete moci odhadnout, o čem asi budou hlavní dotazy. Můžete si tak připravit nejlepší odpovědi. Mezi prezentujícími je hlavní problém často právě strach z neznámých otázek. Ve skutečnosti však situaci ovládá prezentující. Ano, publikum se může ptát na cokoli, jen chce, ale vy jste ten, kdo určuje, jak bude vypadat odpověď. Když odpověď neznáte, přiznejte to. To se stává. Hlavně však nikdy nepředstírejte, že odpověď víte. A ani se nesnažte odpovědi vyhnout. Slibte tazateli, že odpověď zjistíte a sdělíte mu ji později.

2) Otázky by neměly zaznít až na úplném konci

Nejlepší spíkři nezakončují svou prezentaci otázkami a odpověďmi. Proč? Nechtějí, aby se na závěr jejich vystoupení odvedla pozornost publika jiným směrem kvůli nějaké otázce mimo téma. Lepší je proto po zodpovězení otázek přidat ještě krátkou rekapitulaci, kdy zopakujete své hlavní myšlenky a postřehy. Tak budete mít finální slovo a vždy zanecháte takový dojem, jaký potřebujete.

3) Znejte dobře nejčastějších 10 otázek

Je jedno ,o čem budete mluvit. Lidé se nejčastěji budou ptát jen na malý výsek dané tématiky. Zjistěte si předem, jaké tyto otázky jsou – setkejte se s lidmi, kteří navštíví vaši prezentaci, a zeptejte se jich na jejich hlavní myšlenky ohledně daného tématu. Ty samé otázky pak obvykle uslyšíte znovu a znovu s tím, jak budete prezentovat před nejrůznějšími typy publika.

4) Mějte připraveno více odpovědí

Získejte flexibilitu díky tomu, že si připravíte více způsobů, jak na výše zmírněné standardní otázky můžete odpovědět. Vaše odpovědi by však měly být stručné a přímé.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine