Vyjednávání: Jak dosáhnout oboustranného vítězství

Ilustrační snímek

Mnozí lidé se cítí nesví, když mají o něčem vyjednávat. Někteří dokonce vyjednávání přímo nesnášejí. Ať už však chceme nebo ne, vyjednávání se nevyhneme v mnoha životních situacích včetně těch pracovních. Jak se tedy při vyjednávání méně stresovat a dosahovat úspěšnějších výsledků? Praktické tipy, které uvádíme, publikoval na síti LinkedIn oblíbený autor manažerských sloupků serveru Inc.com Jeff Haden.

1. Nebojte se začít

Udělejte první nabídku. Většinou platí, že pokud první nabídku udělá prodejce, výsledná cena je vyšší, než kdyby první nabídku dával kupující. Jste-li tedy v pozici prodejce, navrhněte vyšší částku. Jste-li kupující, začněte u nižší nabídky.

2. Nemluvte o žádném rozmezí ceny

Jakmile totiž specifikujete nějaký rozsah, kupující bude automaticky chtít nejnižší možnou cenu. To se vám může vymstít zejména v případech, kdy nemáte dostatek informací, abyste mohli správně odhadnout své možnosti. Raději pokládejte více otázek a snažte se získat více informací.

3. Klidně se odmlčte

Když jsme nervózní, máme tendenci hodně mluvit. To je ale chyba. Pokud vám druhá strana řekne, že nabízíte příliš málo, nereagujte okamžitě. Cíleně mlčte a uvidíte, že druhá strana začne mluvit, aby nebylo ticho. Obecně se držte zásady více poslouchat a přemýšlet, než mluvit. Teprve pak se dozvíte, co druhá strana opravdu chce.

4. Miřte vysoko

Chcete-li hodně dosáhnout, hodně očekávejte. Nevstupujte do jednání s pocitem, že nezískáte, co chcete. S ústupky vůči svým požadavkům souhlaste pouze v případě, že vám za ně druhá strana nabídne odpovídající kompenzaci.

5. Nechte si čas na rozmyšlenou

Možná si říkáte, že když požádáte o možnost rozmyslet se, než učiníte konečné rozhodnutí, budete působit jako slaboch. Vždy je ale lepší působit jako slaboch, než se nechat donutit k rozhodnutí, s nímž nesouhlasíte. Pamatujte si, že čas hraje ve váš prospěch. Čím více času někdo investuje do vyjednávání s vámi, tím více bude chtít uzavřít dohodu.

6. Nevěřte všemu, co slyšíte

Odvážná prohlášení jsou velmi často pouze součástí taktiky vyjednávání. Silné řeči značí snahu k něčemu vás dotlačit nebo jsou odrazem nejistoty vyjednavače. Tak nebo tak, neuzavírejte žádné dohody, pokud máte pocit, že vás zastrašují.

7. Pozor na přílišný tlak

Ani druhá strana by se neměla cítit pod přílišným tlakem z vaší strany. Jakmile pocítí moc velký nátlak, vyjednávání ukončí, což není dobré ani pro jednoho z vás. Pamatujte si, že vyjednávání není hra na vítěze a poražené. Obě strany by si měly odnést určité vítězství a také dobrý vzájemný vztah, který jim pomůže při dalších vyjednáváních.

-kk-

Zdroj: LinkedIn Pulse - blogovací platforma sociální sítě LinkedIn
Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Pulse