Vítáme nového manažera

Ilustrační snímek

Nástup do práce byste měli připravit nejen pro řadové zaměstnance, ale i pro manažery. Budou se pak v práci více angažovat a také bude vyšší šance, že ve vaší firmě zůstanou déle. Celý proces uvítání a zapracování začíná už při výběru kandidátů. Během pohovorů buďte hrdí na své firemní hodnoty, vysvětlete je a ujistěte se, zda dotyčný kandidát má podobné hodnoty. Nového kolegu poté přivítejte a přidělte mu mentora, radí web management.about.com.

Firemní hodnoty by měly být jasné už při pohovoru

Uvítání a zapracování, tzv. onboarding, nezačíná první pracovní den, ale dlouho před ním. Musíte vytvořit jasný popis pracovní činnosti a stanovit jasné odpovědnosti a cíle, které nový manažer bude mít. Kandidáti na manažerskou pozici by také měli být informováni o tom, jaký tým zdědí po svém předchůdci. Hlavně jim přibližte, jakou dynamiku mohou očekávat a jaké nevyřešené problémy se v týmu mohou objevit.

Během pohovorů má náborový tým i další důležitý úkol – musí jasně popsat firemní kulturu. Jaká je vaše vize a mise, na jakých hodnotách budujete svůj úspěch, to vše musí být novému manažerovi jasné. Také mu musí být řečeno, co od něj jako řídícího pracovníka očekáváte a jak si představujete, že bude vaše hodnoty naplňovat. Ptejte se na otázky, které vám pomohou zjistit, jestli je kandidát na stejné vlně.

První den musíte nového manažera náležitě přivítat

Noví manažeři chtějí udělat hned první den co nejlepší dojem. Proto se mohou ve své nové kanceláři cítit pod tlakem. Manažer týmu, do něhož nováček přichází, by proto měl v práci být dříve a nového kolegu přivítat, potřást si s ním rukou a usmát se na něj. Také je dobré pro nového manažera připravit malý dárek, nejlépe něco, co bude spojeno s jeho zálibami. Navíc mu tak dokážete, že jste ho během pohovoru skutečně poslouchali.

Na první měsíce přidělte mentora

Novému manažerovi přidělte mentora, manažera jiného týmu. Nováček bude rád, když v prvních dnech uvidí nějakou známou tvář. Mentor by se svým novým kolegou měl hned první den zajít na oběd. Během prvního dne by se také měly naplánovat pravidelné schůzky s nadřízeným manažerem.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management