Tipy na tento rok: Jak se stát ještě lepším lídrem

Ilustrační snímek

Jaké jsou vaše plány na tento rok? Možná je na čase rozšířit si znalosti v oblasti financí, abyste mohli podpořit své nápady silnějšími analytickými argumenty. Zkrátka naučit se lépe číst a interpretovat čísla, to je skvělý nápad. Určitě byste se však měli kriticky podívat na více oblastí, protože příležitostí k rozvoji je mnoho. Delegování, mikromanagement, to jsou nejtypičtější problematická místa. A přečíst si nové poznatky o tom, jak lépe naslouchat ostatním, to je také důležité, tvrdí web management.about.com.

Delegujete dostatečně?

Možná pracujete dlouho každý den a stejně vám chybí čas na strategickou práci. Možná by se vám více času hodilo na něco jiného, třeba na zlepšení rozvojových plánů pro vaše podřízené. Zkuste odhalit, kde je příčina vaší zaneprázdněnosti. Nevěříte svému týmu, a proto se bojíte delegovat pracovní úkoly? Zaveďte školení a poznejte své podřízené lépe, abyste jim mohli začít důvěřovat. Možná je ale příčinou problému vaše ego. Pak by bylo dobré sehnat si kouče. Nebo můžete všechny své úkoly sepsat do seznamu a potom, protože už víte, že příčinou je vaše ego, bude snazší vybrat alespoň ty méně důležité úkoly a aktivity. Ty pak můžete s klidným srdcem delegovat.

Buďte strategický lídr

Myslete spíše v dlouhodobějším horizontu a v širší perspektivě vašeho byznysu. Odstupte od své každodenní taktiky a soustřeďte se více na otázku „proč?“. Obvykle možná uvažujete o „co?“ a „jak?“, ale nyní chcete získat právě onu širší perspektivu.

Naslouchejte

Naučte se, jak skutečně naslouchat a ukažte tak svému týmu, že vás jejich názory a nápady zajímají. Otevřené otázky a aktivní naslouchání doplněné o otevřenou neverbální komunikaci vám k tomu pomohou.

Už žádný mikromanagement

Když už budete častěji delegovat, nesmíte také stát svým podřízeným za zády. Nechte je najít si vlastní cesty, protože tak často objeví něco, co se na dané činnosti dá dělat nově a lépe.

Promluvte si s těmi, kteří podávají špatné výkony

Pokud špatný pracovní výkon někoho z vašich podřízených ohrožuje váš vlastní výkon nebo pracovní morálku celého týmu, je nezbytné udělat rázné rozhodnutí a problém vyřešit.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management