Tak už to konečně udělejte!

Ilustrační snímek

Všichni známe ty situace, kdy se nemůžeme donutit udělat nějaký úkol, který se nám zdá příliš velký a složitý nebo nudný. To se občas stane každému. Pokud se však z odkládání úkolů stává zvyk, je to velký problém, který nedáno názorně demonstroval kariérní kouč Marty Nemko na webu psychologytoday.com.

Když jsem poprosil publikum složené z top manažerů, aby zvedli ruce ti, kteří se považují za notorické odkladače, zvedlo ruku 15 procent z nich. Když jsem se zeptal na totéž publika složeného z nezaměstnaných, přihlásilo se 90 procent,“ vysvětlil Nemko a přidal tipy na úspěšné překonání prokrastinace, které se nejvíce osvědčily jeho klientům. Která funguje nebo by mohla fungovat i na vás?

Představte si ten pocit, až to budete mít hotové

Zamyslete se nad tím, jak se budete cítit a jaké další výhody vám přinese splnění daného úkolu. Zároveň si uvědomte i problémy, které vám přinese nesplnění.

Motivujte se tím, že děláte správnou věc

Tato metoda je vhodná pro ty z vás, kteří mají silný smysl pro odpovědnost. Berte to tak, že splnění daného nepříjemného úkolu je zkrátka dobrá věc.

Přijměte krátkodobé nepohodlí

Úspěšní lidé vědí, že krátkodobé nepohodlí bude vyváženo dlouhodobým ziskem. Naopak například pro drogově závislé je typické, že se snaží uniknout krátkodobému nepohodlí.

Představte si svou rodinu

U některých lidí výborně funguje, když si představí své rodiče, partnery nebo děti, kterým by měli vysvětlit své odkládání. Pocit viny je motivuje k tomu, aby změnili své dosavadní chování.

Dejte si veřejný závazek

Řekněte svým spolupracovníkům, že úkol plánujete dokončit do konkrétního termínu. Případně pošlete mail s poděkováním za přidělení úkolu, v němž taktéž určíte termín splnění. Veřejné prohlášení vám pomůže udržet motivaci.

Udělejte si graf

V počítači nebo na nástěnce si vytvořte graf, který bude znázorňovat dílčí kroky nutné ke splnění vašeho úkolu. Jakmile splníte nějaký krok, barveně si to zakreslete. Bude to silnější motivace, než si odškrtávat splněné kroky na seznamu úkolů.

Připomínejte si splnění úkolu

Přilepte si barevné papírky s připomínkou na monitor počítače, na zrcadlo či jiné místo, které vám bude úkol stále připomínat. Vždy, když si na úkol vzpomenete, si nahlas zopakujte, jaké výhody vám přinese jeho splnění a jaké nevýhody nesplnění. Pomůžete tak svému mozku přijmout skutečnost, že úkol je třeba splnit.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today