Studie: Pozice České republiky v boji o talenty a nejbližší budoucnost talentů

Ilustrační snímek

Studie přední světové obchodní školy INSEAD s názvem Global Talent Competitiveness Index (GTCI) sleduje, jak si jednotlivé země vedou v soupeření o nejlepší talenty. V roce 2014 porovnala 93 nejvyspělejších světových ekonomik včetně České republiky. Česká republika skončila v této konkurenci na 24. místě. V oblasti tolerance minorit bylo však její umístění slabší, až 76. místo. Zato v kategorii Nabídka formálních školení ze strany firem se ČR umístila na 4. místě.

Česká republika dále získala první místo v kategoriích Schopnosti využitelné v práci, Pracovní a odborné schopnosti a Hygienická zařízení, které jsou v sekci Přístup k službám. ČR byla první i v kategoriích Středoškolsky vzdělaná populace a Středoškolsky vzdělaná pracovní síla (oboje je v sekci Odborně vyškolená pracovní síla). V kategorii Rozsah a účinek zdanění je ČR na 80. místě, v kategorii Penzijní systém ale na druhém.

Tři nejvýše umístěné země, totiž Švýcarsko, Singapur a Lucembursko, jsou otevřené ekonomiky. Nemají jinou možnost a situace ČR je obdobná. Pouze otevřenost může pomoci upoutat talentované lidi a spolu s nimi i investice velkých korporací.

Současná situace podle studie GCTI

Mnoho současných pracovních pozic zmizí, protože produktivita práce v nich neporoste dostatečně rychle. Proto je vzdělávání a školení čím dál tím víc důležité. Vlády nemohou bojovat s nezaměstnaností pouze zaváděním makroekonomických opatření. Důležité je pracovat se všemi druhy motivací, které v reálném životě máme. Existuje mnoho různých pracovníků, rozdílných pracovních pozic a mnoho s nimi souvisejících potřebných schopností. Digitální revoluce zrychluje, ale globální ekonomická situace ještě není stabilní. Proto je lidský kapitál důležitější, než kdy byl. Talent milionů nezaměstnaných, který neodpovídá potřebám nově vznikajících milionů pracovních míst ve výsledku znamená, že máme méně inovací, nižší ekonomický růst a rodiny, které se nemají tak dobře, jak by mohly.

Automatizace a vzestup počítačů

Automatizace se neustále rozšiřuje. Následkem je, že mnoho pracovních pozic zmizí a s nimi spojená pracovní síla se stane nadbytečnou. Navíc probíhá proces zavádění počítačů i do oblasti úkolů náročných na znalosti. Dnes manažer nemusí zadávat sběr nezbytných informací ani jako úkol členovi týmu, ani jako žádost na IT oddělení. Stále častěji mu stačí zeptat se počítače.

Obecná zjištění studie Global Talent Competitiveness Index (GTCI) naleznete v předchozím článku zde

Celá studie je k dispozici ke stažení zde.

-jk-

Zdroj: INSEAD Knowledge - znalostní portál mezinárodní MBA školy INSEAD
Zobrazit přehled článků ze zdroje INSEAD Knowledge

Články v sérii

Aktuální

Jak se daří státům upoutat talenty? Bohatší země mají více co nabídnout

Aktuální

Studie: Pozice České republiky v boji o talenty a nejbližší budoucnost talentů