Stěžejní vlastnosti projektového manažera

Ilustrační snímek

Uvažujete o práci projektového manažera? Pak vám jistě přijdou vhod doporučení odborníků, jaké osobní kvality byste měli splňovat, než se rozhodnete definitivně. Podle společnosti ESI International, předního světového poskytovatele školení v oblasti projektového managementu, existuje sedm nejdůležitějších vlastností, bez kterých se manažer projektu neobejde.

1. Sdílení vize

Dobrý projektový manažer je zároveň lídrem, který umí dát svým lidem pocit sounáležitosti s projektem a inspirovat k osobnímu závazku vydat ze sebe to nejlepší pro společný úspěch.

2. Komunikace

Projektový manažer musí být výjimečný komunikátor, který zvládne komunikaci se svým týmem, vedením firmy i zákazníkem. Umí sestavit komunikační plán, kterým se bude řídit.

3. Integrita

Chování manažera projektu určuje chování celého projektového týmu. Dobrý projektový manažer to ví a jde svým lidem dobrým příkladem. Dodržuje etická pravidla a své sliby.

4. Nadšení

Projektový manažer musí umět motivovat svůj tým, i když se zrovna nenachází v jednoduché nebo zábavné situaci. Vždy by měl přinášet novou energii a věřit v konečný úspěch.

5. Empatie

Dobrý projektový manažer ví, že lidé kolem něho procházejí pracovními i osobními problémy a jsou na ně vyvíjeny různé tlaky. Vnímá své spolupracovníky jako jednotlivé osobnosti, které mají svůj život.

6. Odborná způsobilost

Projektový manažer nemusí být technickým expertem na oblast, v níž pracuje, nýbrž na řízení projektů. Patří sem schopnost přesvědčit ostatní o svých znalostech a schopnostech, ale také požádat o pomoc, neví-li si rady.

7. Delegování

Dobrý projektový manažer se nesnaží zvládnout všechno sám. Hledá správné lidi, kterým rozdělí úkoly a kterým bude věřit.

Dále by měl umět zachovat klid pod tlakem a vynikat ve schopnostech budování týmu a řešení problémů.

-kk-

Zdroj: PM Hut - databáze odborných článků o projektovém řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje PM Hut