S pozitivním přístupem nejdál dojdeš

Ilustrační snímek

Řadu nepříjemných věcí ve svém životě nedokážeme ovlivnit, a proto je zbytečné se jimi stresovat. Jediné, co můžeme udělat, je změnit svůj přístup a snažit se věci, události a lidi kolem sebe vnímat tak, aby nám to přineslo co nejvíce pozitivních zkušeností. Nemusí to být jednoduché, ale rozhodně to stojí za to. Dokážeme-li například vnímat neúspěch jako šanci naučit se něco nového, máme nakročeno správným směrem. Zkuste se dívat na svět optimističtěji a uvidíte, že být věčným pesimistou je smutné a demotivující.

Naše nálada se většinou odvíjí od toho, co zažíváme. Když se nám něco nedaří, je automaticky špatná. S tímto přístupem však daleko nedojdeme. Vede pouze k dalším a dalším selháním. Cesta k úspěchu vyžaduje pozitivní přístup, i když zrovna čelíme problémům. Je třeba odpoutat se od externích událostí a dodávat si pozitivní energii zevnitř. Několik praktických rad, jak si udržet pozitivní přístup přinesl server Inc.com.

Začněte pozitivně hned ráno

Ráno vytváří náladu pro celý den. Zařiďte si proto své ráno tak, aby pro vás bylo příjemným zahájením dne. Zvažte, zda si místo poslechu negativních zpráv raději něco hezkého nepřečtete nebo si nepustíte příjemnou hudbu, až pojedete do práce.

Obklopte se pozitivními myšlenkami a lidmi

Sbírejte a zapisujte si citáty, které vám dodají motivaci. Rozvěste si je pak kolem sebe – od počítače po zrcadlo v koupelně. Dále si dávejte si pozor na negativní lidi. Snažte se kontakt s nimi omezit na minimum. Pokud již s nimi musíte mluvit, mluvte věcně a vyvarujte se jejich věčných stížností.

Naučte se radovat z chyb

Z chyb se naučíte mnohem více než z úspěchů. Nechcete-li ustrnout na jednom místě, musíte riskovat, což může někdy vést k chybám. Rozhodně to však neznamená, že byste neměli riskovat. Raději se naučte vnímat chyby jako příležitosti, jak růst.

Naučte se mluvit pozitivně

Neurověda potvrzuje, že slova, jimiž popisujeme své zkušenosti, říkají mozku, jak je má interpretovat. Vyhýbejte se proto negativním hodnocením jako: „To nejde...“ nebo „To nemůžu...“. Naopak přidejte více pozitivních prohlášení jako: „Pojďme na to.“ Když se vás kolega zeptá, jak se máte, odpovězte s úsměvem a nadšením.

Zaměřte se na to, co můžete změnit

Neplýtvejte energií na lamentování o věcech, které nedokážete změnit, jako je politika nebo ekonomika. Věnujte se konkrétním věcem, které ovlivnit můžete. V práci přicházejte s návrhy na zlepšení a dodržujte pravidlo neřešit na pracovišti soukromé věci.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com