Rozhodujte, dokud můžete

Ilustrační snímek

Trvá vám dlouho, než se rozhodnete? Možná si říkáte, že nechcete nic uspěchat a čekáte na vhodnou chvíli nebo více informací. Řada z nás však odkládá rozhodnutí tak dlouho, že tím jen zvyšujeme svou stresovou zátěž a přiděláváme si další práci. Neustálým zvažováním jedné věci brzdíme nejen sebe, ale i ostatní. Mnohdy se pak stává, že nakonec stejně nemáme na vybranou, jelikož se rozhodne bez nás.

Žádné rozhodnutí byste neměli zvažovat příliš dlouho. Jsou to vaše rozhodnutí, a tak se rozhodujte včas, dokud ještě máte šanci, radí Craig Jarrow alias Time Management Ninja na stejnojmenném blogu. Na vysvětlenou přidává následující důvody.

Dlouhé rozhodování není nic jiného než prokrastinace

Zvažovat možnosti a přicházet s dalšími novými scénáři můžete donekonečna. Spíše byste měli zvážit, kdy svým odkládáním rozhodnutí už brzdíte práci všech kolem.

Nikdy nebudete mít všechny informace

Pokaždé se objeví něco, co se dozvíte až později. Čekat na všechny informace znamená nikdy se nerozhodnout. Rozhodujte se na základě adekvátního množství informací.

Nikdy nebude ta správná doba

Život nesestává z jediných správných chvil, kdy něco udělat. Nevymlouvejte se proto na nesprávnou chvíli a jednejte co nejrychleji.

Dobré rozhodnutí je lepší než ideální rozhodnutí

Žádné rozhodnutí nemůže být zcela perfektní. Vaším úkolem je rozhodnout se dobře, nikoli čekat na něco lepšího.

Svá rozhodnutí můžete měnit

Často odkládáme své rozhodnutí proto, že se bojíme, abychom se nerozhodli špatně. Většinu rozhodnutí však můžete v budoucnu změnit, pokud k tomu budete mít relevantní důvody. Je jen málo situací, kdy svá rozhodnutí nemůžete vzít zpět.

-kk-

Zdroj: Time Management Ninja - praktické tipy pro řízení času
Zobrazit přehled článků ze zdroje Time Management Ninja