Produktivita: Lžete sami sobě?

Opravdu podáváte nejlepší výkony, když jste pod tlakem? Možná je to jen lež, kterou se snažíte sami sebe přesvědčit, že si umíte svou práci dobře zorganizovat. Je to jedna z typických výmluv tzv. prokrastinátorů, tedy lidí, kteří neustále odsouvají plnění svých úkolů. Slouží jim zkrátka k tomu, aby sami sobě vysvětlili, proč odkládají své povinnosti na poslední chvíli. Pravda však bývá taková, že nečekají na adrenalin. Prostě už nemají jinou možnost.

Asi vás příliš nepřekvapí, že řešením problému s prací na poslední chvíli je rozdělit si velké úkoly na menší části, na nichž budete pracovat postupně. Server Fastcompany.com dále doporučuje stanovit si pro splnění úkolu vlastní deadline, který bude dříve než ten skutečný. Čas, který předpokládáte, že bude třeba věnovat náročnému úkolu, si raději vynásobte třikrát. Na poslední chvíli vám pak nezůstane celý projekt, ale je jeho závěr.

A jaké další lži se často snažíme vnutit sami sobě o produktivní práci?

Musím si vzít práci domů.“

Nebylo by lepší lépe si stanovit priority? Pracovat dlouho neznamená pracovat efektivně. Snažte se maximálně využít svou pracovní dobu. Nespoléhejte na to, že něco dokončíte doma.

Musím udělat vše, co mám napsáno na svém seznamu úkolů.“

Mnohem produktivnější je dělat správné věci ve správnou dobu. Nenechávejte si nejnáročnější úkoly na odpoledne, řešte je hned ráno. Teprve pak se věnujte méně náročným úkolům na svém seznamu. Mít seznam úkolů je každopádně důležité. Zbavíte se tak stresu z toho, že na něco zapomenete.

Porada musí být ráno.“

Většina porad neřeší zásadní věci, a proto by se měla konat odpoledne. Ranní porady zbytečně připravují o čas, který byste mohli věnovat nejdůležitějším úkolům dne. Po zbytek dne se už nebudete moci soustředit a často skončíte u potřeby pracovat i večer doma. Posunutím porad na odpoledne je možné ušetřit až jeden pracovní den týdně.

Není třeba řešit něco, co funguje.“

Možná si říkáte, že pokud budete řešit problémy, až když naplno propuknou, ušetříte tím svůj čas i energii. Opak je ale pravdou. To, že jaký postup dlouho fungoval, ještě neznamená, že již nejsou k dispozici lepší nástroje, díky nimž bude fungovat ještě lépe. Snažte se ve svém okolí podporovat diskusi o možnostech zlepšování pracovních procesů.

-kk-

Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company