Proč nemůžete nic udělat?

Ilustrační snímek

Zamyslíte-li se nad touto otázkou, často vás napadne, že vás při práci neustále někdo nebo něco ruší. Většinou si však už neuvědomíte, proč tomu tak je. Zkuste si připustit, že je to vaše chyba. Sami se necháte zbytečně rušit například e-maily, na které okamžitě odpovídáte, nebo se sami hlásíte o více úkolů, než ve skutečnosti dokážete zvládnout. To, že jste zavaleni prací, je většinou pouze vaše chyba a měli byste si to umět přiznat. Teprve pak můžete se můžete zbavit zlozvyků, kvůli nimž odkládáte své povinnosti. Nejčastější jsou ty následující.

1. Jste mistry multitaskingu

To, že zvládnete dělat více věcí najednou, neznamená, že umíte produktivně pracovat. Je to zcela naopak. Jak efektivní je podle vás s někým telefonovat a zároveň komunikovat s dalším člověkem tváří v tvář nebo psát zprávu a odpovídat každých pět minut na e-maily? Zkuste se stát mistry v tom, jak se soustředit vždy jen na jednu věc.

2. Příliš dlouho přemýšlíte

Dlouhodobý úspěch samozřejmě vyžaduje plánování. I ten nejlepší plán je ale k ničemu, pokud není uveden do praxe. V tomto případě tedy platí pravidlo nečekat na perfektní plán, který stejně nikdy nevytvoříte, a začít jednat co nejdříve.

3. Mohou za to ostatní

Vinit ze svých neúspěchů druhé je jednoduché. Často si proto ani neuvědomujeme, kolik času ztrácíme pomlouvám druhých. I kdyby skutečně šlo o chybu někoho jiného, pomlouvat jej nemá smysl. Tím rozhodně neukážete, že jste lepší pracovník.

4. Neumíte odmítnout

Se všemi přátelé být nemůžete, to prostě nejede. Stejně tak nemůžete všem na všechno říkat ano. Nedělejte práci druhých, pokud nestíháte svou vlastní.

5. Nedáte se poučit

Četli jste mnoho článků podobných tomuto a teoreticky dobře znáte rady, jak lépe organizovat svou práci. Zatím jste je však nikdy nevyzkoušeli v praxi. Co tedy to zkusit teď?

A pamatujte ještě na jedno důležité pravidlo – zbytečně se nezabývejte věcmi, které nedokážete ovlivnit.

-kk-

Zdroj: Lifehack - americký server zaměřený na různé aspekty zlepšování kvality života
Zobrazit přehled článků ze zdroje Lifehack