Proč lídři selhávají: Nejčastější příčiny nezdaru

Ilustrační snímek

Lídři často selhávají kvůli tomu, že zapomenou na svůj počáteční sen. Právě tento sen byl kdysi důvodem, proč vůbec přijali všechnu tu zodpovědnost, která se s úlohou lídra pojí. Když na něj zapomenou, budou se cítit prázdní a bez motivace. Web leadershipnow.com doporučuje dávat si pozor také na následující hrozby, které mohou manažera stát kariéru.

Strach ze selhání

Lídři jsou vystaveni tlaku, který vyvěrá z jejich minulých úspěchů. Následkem toho mohou znejistět a začít se obávat, že své hvězdné výkony nezvládnou zopakovat. Obzvláště tehdy, když byl lídr dlouhodobě úspěšný, může být tato obava nesmírná. A co takový lídr pak udělá? Začne se bát riskovat. Nedokáže prosazovat inovace. Pod vedením takového lídra se přestanou hledat cesty, jak něco dělat jinak a lépe. Opatrný lídr, který je ovládán svým strachem z prohry, přestane přijímat přiměřené riziko a zůstane paralyzovaný.

Pošramocená integrita

Disproporce mezi tím, co lídr dělá (jeho kompetencí) a tím, kdo je (což je hlavně jeho charakter), je velmi nebezpečná věc. Důvěryhodnost totiž pramení jak z kompetence, tak z charakteru. Jakákoliv nerovnováha pak znamená, že lídr má problém s integritou. Integritu nejvíc poškozuje volba špatných a pochybných prostředků k dosažení cílů. Není dobré umlčovat etiku byť kvůli dosažení nějakého ušlechtilého cíle. Když se lídr soustředí pouze na výsledky, může to hodně špatně dopadnout. Lídři pak často vnímají své podřízené jako pouhé nástroje a pletou si leadership s manipulací. Ztrácejí empatii. A právě tehdy může pomoci, když se svých podřízených zeptáte, zda se někdy necítí využíváni.

Nedostatek péče o sebe

Nikdo nebude lídra varovat před únavou a stresem. Lídr se o sebe musí postarat sám. Musí myslet na své fyzické, psychické, duchovní i emoční zdraví a potřeby. Když cítíte, že si musíte odpočinout, odvolejte všechny schůzky a načerpejte energii. Jinak se vy sám jako lídr nebudete moci zlepšovat.

-jk-

Zdroj: Leadership Now - web věnovaný široké škále aspektů leadershipu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Leadership Now