Proč každý manažer potřebuje svého nástupce

Ilustrační snímek

Vy stále nemáte svého nástupce? Bojíte se snad o svou práci – a to tak moc, že byste nechtěli být ani povýšeni? Pokud zároveň máte obavy, zda to vaše oddělení bez vás zvládne pokaždé, když odjedete na dovolenou, měli byste svého nástupce urychleně najít. Nejenže vás tak přestanou stahovat z dovolené v případech, kdy se vaše oddělení dostane do obtížné situace, ale navíc tím posílíte i svou pověst zodpovědného manažera.

Podle webu management.about.com totiž lídr, který má jasno o svém nástupci, působí sebejistě. A také je jasné, že uvažuje v dlouhodobém horizontu.

1. Neschopnost najít nástupce je selhání

Talent management základní kompetencí každého lídra. Pokud talentované lidi pod sebou řídíte správně, jste vnímáni jako strategický a sebejistý šéf. Když však není nikdo, kdo by mohl převzít vaše úkoly a vaší zodpovědnost, budete vnímáni jako ne moc dobrý kouč, jako někdo kdo neví, jak delegovat a jak rozvíjet vlastní lidi.

2. Chcete být nenahraditelní?

Může se zdát, že nenahraditelnost vám zajistí práci po zbytek života. To může být výhodné, pokud vám vyhovuje po zbytek života dělat stále to samé. Pokud vás ale někdy napadlo, že byste ještě mohli být povýšeni, tak tím, že nemáte nástupce, zbytečně snižujete své šance. Který manažer by povýšil někoho, kdo je na své pozici tak nepostradatelný, že není nikdo, kdo by zaujal jeho místo? A navíc to, že budete mít potenciálního nástupce, vám zajistí i klid na dovolené. Nebudete se muset obávat, že se bez vás něco pokazí.

Jak plánovat nástupnictví


1) Definujte nezbytné kompetence – všechny schopnosti a zkušenosti, které jsou na vaší pozici nezbytné.

2) Zhodnoťte potenciál svého týmu a udělejte si krátký seznam kandidátů.
 
3) Zamyslete se i nad tím, zda by vás nemohl nahradit někdo, kdo není ve vašem nejbližším týmu (občas jsou ti skutečně zajímaví kandidáti od vás trochu dál).

4) Ukažte svůj plán nástupnictví svému nadřízenému a požádejte jej o připomínky.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management