Při rozvoji lídrů se často zapomíná na podporu

Ilustrační snímek

Firmy, které neinvestují do rozvoje svých lídrů dělají velkou chybu, o tom není pochyb. Ve skutečnosti ale i firmy, které o své talentované pracovníky pečují, nakonec mohou dopadnout špatně, především pokud dělají rozvoj tak, jak je obvyklé. Často totiž ve firmách vidíme přístup, kdy přežijí jen ti, kdo se sami od sebe dovedou přizpůsobit. Web management.about.com však před tím varuje.

Pečovat o talentované pracovníky je důležité. Zaměstnance s vysokým potenciálem musíte včas rozpoznat a musíte jim dát dostatek podpory a tréninku. Koučování a příležitosti k sebereflexi jsou také důležité. Nesmíte jen bezhlavě přidělovat náročné úkoly a říkat tomu rozvoj.

Standard je dnes spíše slabý

Je docela běžné, že se budoucím lídrům přidělí náročné úkoly a pak se sleduje, jak se s nimi kdo vypořádá a kdo přežije. Nebo tito lidé procházejí rotacemi, stráví dva roky v různých odděleních a budují si tím nové znalosti a dovednosti. Myslíte si však, že to pro rozvoj a udržení těch nejlepších lídrů stačí? Mnoho lidí je skutečně přesvědčeno, že absolvování podobného období náročných úkolů zaručí, že se z vás stane skvělý manažer.

Nepřicházejte o talenty s vysokým potenciálem

Firmy chtějí své zaměstnance testovat, a proto jim ukládají zmíněné náročné úkoly. Jenže to samo o sobě nestačí, pro rozvoj jsou třeba katalyzátory. Bez nich se nic, s čím se setkali, nezmění v poučnou zkušenost. Člověk musí být testován a zároveň povzbuzován a podněcován k rozvoji. Klasický přístup by byl úspěšný jen tam, kde je přebytek talentovaných lidí. Pokud jich však ve vaší firmě nemáte zástupy, je potřeba si své lidi s vysokým potenciálem udržet a rozvíjet.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management