Prezentace na poslední chvíli: Jak přežít (2/2)

Ilustrační snímek

Web presentationmagazine.com připravil sérii rad pro situaci, kdy musíte někoho urgentně zaskočit a vystoupit s jeho prezentací. Jak se zachovat, když nemáte možnost dostatečně prezentaci vyzkoušet a natrénovat? Základní doporučení jsme popsali v prvním článku. Nyní se pojďme se podívat na zbylé rady – a skvělý tip pro posun vaší kariéry na závěr.

Našli jste v prezentaci špatné slidy?

Pokud prezentace obsahuje nějaké slidy, které prostě nejsou dobré, možná bude lepší je nepromítat. Můžete je však využít jako poznámky a alespoň z nich načerpat něco, co řeknete.

Jak na dotazy, když neznáte odpověď

Nikdy není dobré říkat nevím, ale je to vždy lepší, než předstírat. Při nešťastném dotazu z publika je proto nejlepší přiznat, že nyní nevíte, ale že odpověď zjistíte a následně zašlete e-mailem. Klidně i řekněte, do kdy může tazatel odpověď ve své schránce očekávat. Své slovo samozřejmě dodržte. Díky datu bude vaše odpověď i slib v ní obsažený daleko důvěryhodnější. Po prezentaci pak všechny dotazy a případně i příslušné e-mailové adresy odevzdejte tomu, kdo měl prezentaci vést původně. Tazatele také můžete informovat o tom, že jejich dotazy byly předány a nyní už to tedy má v rukou někdo jiný. Samozřejmě vždy záleží na situaci a na tom, jaké máte vztahy s kolegou, kterého jste zastupovali.

Zpětná vazba

Ať už jste zastupovali kolegu nebo nadřízeného, řekněte mu, jak to šlo. Pokud na to nepřivedete řeč, je dost možné, že se vám to stane znovu. Mnoho lidí si neuvědomuje, jak obtížné je odvést dobrou práci, když jste prezentací pověřeni na poslední chvíli. Můžete také vznést několik návrhů:

- Pro příště by celé prezentaci pomohlo, kdybyste se mohli zúčastnit školení zaměřeného na prezentace, které jste si našli.

- Vyhodnoťte, jak přínosná byla aktivita, kterou dotyčný upřednostnil před onou důležitou prezentací. Možná že z toho vyjde, že příště bude lepší, aby se na prezentaci skutečně dostavil.

- Možná by bylo dobré, kdybyste příště byli zapojeni do přípravy celé prezentace, protože pak můžete dotyčného snáze zastoupit. A možná taková spolupráce pomůže i vaší kariéře, co myslíte?

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine

Články v sérii

Aktuální

Prezentace na poslední chvíli: Jak přežít (1/2)

Aktuální

Prezentace na poslední chvíli: Jak přežít (2/2)