Prezentace: Kdy použít odrážky

Ilustrační snímek

S odrážkami můžete snadno ukázat širší souvislosti a udržet představu celkového obrazu. Vaše publikum si pak bude moci kdykoliv snadno vztáhnout to, co právě říkáte, k celému tématu. Podobně funguje agenda, kde odrážky také přijdou vhod. Vždy zvýrazněte aktuální sekci. Odrážky jsou zkrátka skvělé tehdy, kdy je potřeba publiku usnadnit orientaci. Web presentationmagazine.com popsal i další příležitosti, kdy je dobré odrážky využít.

Když potřebujete zdůraznit, že je něčeho prostě hodně

Někdy potřebujete vyjádřit, že je skutečně mnoho faktorů, které ovlivňují určitou věc. Mnoho překážek, mnoho požadavků nebo jiných, nepříjemných věcí, se kterými je třeba se vypořádat. Jak dobře vyjádřit a zobrazit to, že je zde opravdu mnoho úkolů nebo úhlů pohledu? Prostě je zahlťte. Ukažte jim, že je toho opravdu mnoho, odrážky vám pomohou. Vytvořte seznam odrážek a ke každé přidejte slovo nebo klidně i krátkou větu.

Srovnání

Když chcete ukázat srovnání, potom je nejlepší použít data a připravit graf. Když ale nemáte data nebo vám schází dostatek času, odrážkami naznačíte aspoň pořadí. První možnost je lepší než druhá, druhá je lepší než třetí…

Když potřebujete trochu nudy

Někdy se hodí ukázat, že umíte být i nudní. Když to uděláte schválně, může to tu a tam prospět. Když použijete odrážky proto, abyste ukázali nudný seznam, ukazujete tím, že tradiční věci znáte také a publikum vám proto bude věřit o to více, až se dostanete k méně nudným věcem.

Případy nouze

Když na přípravu prezentace není čas, může být lepší slidy zcela vynechat. Někdy však aspoň základní strukturu vytvořit stihnete. Pár odrážek, pár slov a je to. Vždy, když na přípravu skutečně není čas, však dobře uvažte, zda radši nevyužít tabuli. Obvykle je to mnohem lepší, než ukázat publiku špatně připravený slide.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine