Přestaňte se vymlouvat a začněte budovat vztahy

Ilustrační snímek

Úspěšní lidé jsou mistry budování vzájemně prospěšných vztahů. Chcete-li se i vy zdokonalit v networkingu, začněte tím, že se přestanete vymlouvat. Nejčastější výmluvy, proč se vyhýbáme budování kontaktů, shrnul server US News. Která je ta vaše?

Nikoho neznám

A co vaši kolegové, přátelé, rodinní příslušníci nebo dodavatelé služeb, které využíváte? Když se nad tím zamyslíte, znáte hodně lidí, jen se je ostýcháte oslovit.

Nemám čas

Když si dokážete naplánovat čas na návštěvu kina nebo cvičení, budete mít i čas na setkání se zajímavými lidmi za účelem prohloubení vašich vzájemných vztahů.

Nemám už se s kým bavit

Pak své vztahy nerozvíjíte správně. Z každého setkání byste si měli odnášet tipy na další zajímavé lidi, s nimiž byste mohli probrat své záležitosti.

Nemám peníze

Plánujte svá setkání rozumě. Dávejte si stranou peníze na občerstvení, pohonné hmoty a jedno setkání vybrané odborné asociace měsíčně.

Žádné další zdroje nepotřebuji

To není nikdy pravda. Poznávání nových lidí z různých firem a oborů podnikání vám otevře nové perspektivy.

Jsem stydlivý

Berte budování kontaktů jako ideální možnost, jak rozvíjet svou extrovertní stránku osobnosti. Začněte u toho, co introverti umějí dobře – naslouchat druhým.

Lidé mě neposlouchají

Tak si napřed poslechněte sami sebe. Rozhovory s novými lidmi berte jako možnost požádat o pomoc a radu.

Nevím, co říkat

Pokládejte otázky. Ptejte se, jak se dotyčnému daří a co dělá. Setkáte-li se například na konferenci, ptejte se, jak se mu líbí jednotlivá vystoupení, proč přišel a podobně.

V minulosti se mi networking nedařil

Jak dlouho jste to zkoušeli? Pokud jste očekávali okamžité výsledky, pravděpodobně jste se zklamali. Budování vztahů vyžaduje čas.

Největší výzvou networkingu je vystoupit ze zajetých kolejí a dělat něco nového. Nenechte se odradit, s praxí budete lepší a lepší.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report