Praktické rady pro projektové manažery

Ilustrační snímek

Chcete-li dobře řídit svůj projekt, musíte mít neustále na mysli omezení, která se jej týkají. Patří sem rozsah projektu, jeho časový plán, rozpočet, kvalita a rizika. Jakékoli nové informace pak vždy porovnávejte s těmito kritérii. Platí to při jednání s klienty i členy projektového týmu. Dále byste měli velmi dobře znát zásadní detaily svého projektu, mezi které patří předměty plnění projektu, důležité milníky, finanční odhady a závislosti mezi jednotlivými účastníky a částmi projektu. Úkolem projektového manažera je neustále komunikovat o těchto detailech se zákazníky i spolupracovníky. Nečekejte, že si budou pamatovat detaily, které jim sdělíte jednorázově na začátku projektu.

Další doporučení pro projektové manažery přinesl server PM Hut.

Buďte důslední

Chovejte se ke svým podřízeným přátelsky, ale vyžadujte plnění povinností. Pokud to bude nutné, vyžadujte i přesčasy. Výkonnostní problémy řešte co nejdříve a nenechávejte je bez povšimnutí.

Pečlivě dokumentujte všechny požadavky

Určete si jedno místo, na kterém se budou shromažďovat všechny více či méně detailní požadavky na další vývoj projektu. Dokumenty přehledně archivujte, aby i nový člověk, který přijde zvenku dokázal najít, co potřebuje.

Správně a často komunikujte

Jak již bylo řečeno, nepodceňujte opakování důležitých detailů. Nikdy nepředávejte klientovi neověřené informace. Nezadržujte špatné zprávy.

Důvěřujte, ale prověřujte

Dbejte na dodržování termínů a rozpočtu. Vše, co dáváte klientovi, předem dobře zkontrolujte – byť by šlo jen o maličkost, jako jsou například překlepy v psaném textu.

Finanční odhady aktualizujte každý týden

Snadněji odhalíte rozpory ve svých očekáváních a budete moci jednat s klientem dříve, než se příliš vzdálíte původním odhadům.

Hledejte rovnováhu zpětné vazby

Ve většině případů platí, že když o klientovi dlouho neslyšíte, přijdou problémy. Vaše komunikace by měla být pravidelná.

Komunikujte s dalšími projektovými manažery

Pokud si myslíte, že vaše problémy při realizaci projektu nikdo jiný nezažil, mýlíte se. Většina věcí není tak specifická, abyste se nemohli poradit s kolegy.

-kk-

Zdroj: PM Hut - databáze odborných článků o projektovém řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje PM Hut