Nejsou vaše nejsilnější stránky ve skutečnosti slabinami?

Ilustrační snímek

Všichni se shodneme, že některé osobní charakteristiky a kvality jsou obvykle žádoucí a přínosné pro každého lídra. Někdy ale zkrátka platí, že všeho moc škodí. Někdy vás silná stránka může diskvalifikovat pro jiné oblasti. Pokud například kladete velký důraz na zákazníka, možná se tak děje na úkor strategického plánování. Vaše vášeň pro určitou část byznysu se může v očích vašich nadřízených stát velkou nevýhodou. Proto je dobré nikdy nic nepřehánět.

I když to většina z nás ví, stejně často přeháníme. Když je například mladý, talentovaný pracovník velmi orientován na zákazníky, je to obvykle jeho výhoda. Když však vychází vstříc zákaznické zkušenosti i tehdy, když kvůli tomu musí porušit firemní politiku, nebo když svým úsilím odcizuje a znesváří různá oddělení, je to špatně. Nadřízení si mohou myslet, že je příliš úzce zaměřen a jeho povýšení se tak oddaluje, tvrdí web smartblogs.com.

Co byste tedy neměli přehánět?

1. Orientace na výsledky

Když vždy dokončíte svou práci a dosahujete výsledků, je to skvělé. Jenže pokud se tak děje na úkor ostatních, je to už o něco horší. Nikdy také nesmíte zapomenout na právní a etická hlediska.

2. Jste příliš milí

Staráte se o ostatní a soucítíte s nimi? Možná pak nedovedete vyřešit problém s chronickými flákači a vyhýbáte se konfliktům. Takový přístup však nic nevyřeší a vaše povýšení tak může být v nedohlednu.

3. Lídr vizionář

Jste skvělí ve svém oboru, máte přehled a strategické myšlení je vám vlastní. Skvělé. Pokud však nenasloucháte ostatním a vedete s nimi neustálé souboje, protože se odvažují občas zpochybnit váš názor, přínos vašeho vizionářství pro firmu se může vytratit.

4. Lídr, který umí motivovat

Vždy dovedete ostatní namotivovat? Působíte na ně tak, že jsou plní energie a vysoce angažovaní? To je přeci skvělé, jaký problém by zde mohl nastat? Může se stát, že nakonec budete své lidi hnát až za hranice jejich možností. Oni skončí s pocity vyhoření a s vaším oddělením to půjde z kopce. Nikdy se také nesnažte motivovat ostatní tak urputně, až by to mohlo vypadat, že protěžujete své oblíbence. To pro lídra nikdy není dobré.

-jk-

Zdroj: SmartBlogs.com - síť odborných blogů
Zobrazit přehled článků ze zdroje SmartBlogs.com