Motivujte tým stejně účinně jako sportovní kouč

Ilustrační snímek

Ačkoliv jazyk sportovních trenérů je někdy příliš ostrý na to, abyste jej mohli použít v běžném pracovním životě, některé rysy a techniky jejich motivačních proslovů jsou opravdu účinné. Tyto techniky můžete využít při motivaci svých lidí a výsledkem bude silnější dopad vašich slov, radí web presentationmagazine.com.

Připomeňte, čeho jste už společně dosáhli

Připomeňte svému týmu, proč tam vlastně jste. Už jste si spolu něčím prošli, už jste překonali nějaké překážky, zkrátka jste vytrvali. Tým pak bude vědět, že má vaši podporu. Můžete také mluvit o minulých úspěších a říci, na co jste skutečně hrdí. Měli byste být pozitivní, ale nebojte se krátce několika kritickými slovy zmínit i o těch, kteří nepodávají odpovídající výkon.

Řekněte jim, ať jsou ve střehu

Sportovní koučové nikdy neprohlásí, že je protivník slabý nebo že mu chybí talent. Vědí totiž, že přehnaná sebedůvěra je velice častou příčinou neúspěchu. Váš tým nesmí nikdy podceňovat protivníka, ať už jde o konkurenci nebo o nějakého jiného rivala.

Zapůsobte na své publikum

Když mluvíte, měli byste udržovat oční kontakt se skoro celým publikem. Po té, co prohlásíte nějaké zásadní sdělení nebo myšlenku, udělejte pauzu. Vaším lidem to usnadní zpracovat to, co jste právě řekli.

Ukažte svou vášeň

Nebojte se zapojit emoce. Dokážete tím, že opravdu stojíte za svými slovy a že vám na tom záleží. Pracujte s tónem svého hlasu a používejte vhodnou řeč těla, abyste zdůraznili svou řeč a svůj tým ještě více namotivovali. Řekněte jim, že v úspěch věříte. Také jim řekněte proč, podpořte jejich sebevědomí jasnými argumenty.

Použijte příklady z reálného světa

Posluchači se s takovými příklady dokážou ztotožnit. Může to být nějaká anekdota, obrázek, klidně i graf nebo rekvizita. Vyprávějte krátký příběh a vaše publikum to vezme za své.

Vaše závěrečná slova musí mít náboj

Svou motivační řeč zakončete působením na emoce. Buďte dramatičtí, klidně použijte citát, ale můžete závěrečná slova i zakřičet. Nakažte celý tým svou energií a vášní.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine