Mohl by se z vás stát profesionální řečník? (2/2)

Ilustrační snímek

V první části článku nám úspěšný řečník Brian Tracy poradil, jak začít s mluvením a řečnictvím. Své tipy zveřejnil na svém webu briantracy.com. Nyní se podívejme, o čem bychom vlastně měli mluvit. A také se zaměříme na to, jak své řečnické schopnosti vypilovat.

1) Soustřeďte se na přínos své řeči

Když budete vysvětlovat, o čem vlastně vaše řeč nebo prezentace je, vždy mluvte o transformaci a změně, kterou vaše řeč v lidech v publiku vyvolá. Soustřeďte se na popis toho pozitivního, co vaše řeč posluchačům přináší. Nemluvte ani tak o obsahu, jako o tom, co je výstupem vaší řeči. Na počátku své kariéry se soustřeďte na jednu věc. Stále však platí, že když se vás na vaše zaměření někdo zeptá, vy odpovíte tím, co je ona pozitivní změna, kterou vaše řeč způsobuje.

2) Jaký problém pomáháte řešit?

Dokonce i čistě motivační řeč má za cíl nějak pomoci lidem. Má je motivovat, pomoci soustředit se na něco, pomoci najít v sobě skryté schopnosti, předpoklady a energie.

3) Buďte skromní a vděční

Ve vašem publiku budou lidé, kteří vám mohou pomoci skutečně rozjet vaši kariéru. Proto buďte skromní a vděční. Stalo se to i Brianu Tracymu, který měl to štěstí, že při jedné jeho řeči, která nebyla moc dobře zaplacená, v publiku seděl i muž, který mu posléze pomohl k tomu, aby mohl vystupovat na akcích společnosti IBM. A tato vystoupení pak už byla zaplaceny skutečně velmi dobře.

4) Uskutečněte 300 vystoupení co nejrychleji

Musíte se prostě odhodlat a těch prvních 300 vystoupení zvládnout. Existuje mnoho setkání různých neziskových organizací, profesních sdružení a asociací, ale také třeba klubů motoristů nebo jsou tu různé místní kluby ze sítě Toastmasters, které pomáhají lidem zlepšit řečnické dovednosti. To všechno jsou příležitosti, při kterých můžete zdokonalit své vystupování a svou řeč. Tak jen do toho.

-jk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com

Články v sérii

Aktuální

Mohl by se z vás stát profesionální řečník? (1/2)

Aktuální

Mohl by se z vás stát profesionální řečník? (2/2)