Mohl by se z vás stát profesionální řečník? (1/2)

Ilustrační snímek

Chcete-li se stát řečníkem, který je za své proslovy placen, musíte mít vášeň pro to, o čem budete mluvit. V daném odvětví také musíte mít aspoň nějaké zkušenosti. Brian Tracy, který je jedním z nejslavnějších řečníků, začal s placeným vystupováním až poté, co sám několik let studoval time management a obchodní dovednosti.

Zdůrazňuje také, že 80 % všech řečníků jsou trenéři. To znamená, že pokud se stanete trenérem, vaše šance na řečnickou kariéru posílí. O svém tématu musíte vědět hodně, abyste mohli ostatním sdělit, jak může pozitivně ovlivnit jejich život. A až začnete mluvit a být za to placeni, můžete získat peníze i za něco jiného než za své vystoupení samotné, radí Brian Tracy ve svém blogu na briantracy.com.

Nikdy nemluvte o tom, s čím nemáte zkušenosti

Radši se snažte stát specialistou na určitou oblast. Poté se snažte najít takové skupiny lidí, které by vaše téma mohlo zajímat natolik, že by si vás pozvali.

Neodmítejte nabídky na vystoupení

Pokud ne víc, tak minimálně 90 % veřejného vystupování je o tom, najít publikum. Najdete-li organizaci, která pravidelně pořádá akce pro veřejnost, je to pro vás jednodušší. Vy sami totiž nebudete mít kapacitu na to, abyste dostali lidi do jedné místnosti. Potřebujete někoho, kdo vám to zařídí.

Pokud chcete vydělat peníze, nabídněte další produkty

Příjmy profesionálních řečníků nejsou jen z peněz, které dostanou za to, že někde vystoupí. Někdy dokonce můžete vystupovat i zadarmo a stále si vydělat pěkné peníze. Vše, co musíte udělat, je připravit určitý produkt. Může to být knížka nebo namluvený program… prostě cokoli, přes co můžete šířit své sdělení a znalosti. Samozřejmě, že téma těchto vedlejších aktivit by mělo být blízké tématu, o kterém jsou vaše vystoupení.

-jk-

Zdroj: BrianTracy.com - blog předního světového odborníka na rozvoj lidského potenciálu a osobní efektivity
Zobrazit přehled článků ze zdroje BrianTracy.com

Články v sérii

Aktuální

Mohl by se z vás stát profesionální řečník? (1/2)

Aktuální

Mohl by se z vás stát profesionální řečník? (2/2)