Manažer by měl mít rozmanitý život: Proč vlastně?

Ilustrační snímek

Mnoho nejúspěšnějších lídrů má společné to, že se učili řídit lidi na mnoha rozmanitých pozicích. Během své kariéry si prošli mnoha funkcemi a pracovali v různých zemích. Příkladem společnosti, která je známá tím, že podporuje rozmanitou kariéru u svých manažerů, je společnost General Electric.

Tato skupina má po celém světě mnoho různých dceřiných společností, a proto je pro ni snadné uspokojit rozvojové potřeby svých lídrů právě tím, že jim poskytne uplatnění na rozmanitých pozicích. Typicky byste svému manažerovi, kterého chcete rozvíjet, měli nabídnout řízení nějaké menší společnosti nebo provozu, radí web management.about.com.

Co je dobré v dlouhodobém horizontu, nebývá snadné v krátkodobém

Když se sama firma nesnaží své manažery motivovat k získání rozmanitých pracovních zkušeností, oni sami to zas tak často neudělají. I oni se totiž bojí velkých změn. A práce v nové oblasti, to je velká změna, která je navíc riskantní. Je riskantní jak pro manažera, který by měl do nové pozice nastoupit, tak i pro toho, kdo nového manažera do dané pozice přijímá.

Jak zajistit rotaci manažerů

Manažeři, kteří plánují umístění zaměstnanců do konkrétních pracovních pozic, stejně jako manažeři, kteří mají na starost rozvoj talentovaných pracovníků, by měli spolupracovat a dohromady sestavit seznam kandidátů, kteří by byli vhodní pro zařazení do programu pro rotace lídrů. Pozice, na které půjdou, by je měli rozvíjet – například řízení malé pobočky nebo menší společnosti je pro nové zkušenosti skvělé.

Takové pozice mohou být i vytvořeny speciálně právě pro to, aby rozvíjely vaše budoucí lídry. Snažte se pro takový program získat souhlas  generálního ředitele, protože některému z top manažerů se program může zdát příliš riskantní a může se ho pokusit zastavit.

Identifikace kandidátů

Musí to být lidé, kteří mají opravdu vysoký potenciál. V budoucnosti budou právě oni vašimi seniorními lídry. Sestavte seznam doplněný o současné životopisy dotyčných. Nezapomeňte zahrnout i to, jaké jsou jejich potřeby rozvoje. Poté by měli vašim top manažerům profesionálové z HR pomoci vybrat ty nejlepší kandidáty pro každou otvíranou pozici.

-jk-

Zdroj: About Management - část amerického portálu About.com věnovaná managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje About Management