Limitují vás vaše návyky? Je na čase je změnit

Ilustrační snímek

Některé návyky nás mohou posouvat k našim cílům, jiné nás tlačí zcela opačným směrem. Ty první jsou v pořádku, ty si chceme zachovat. Druhá skupina však zahrnuje návyky skutečně limitující, které nás drží tam, kde jsme. Jak tyto negativní návyky předělat, jak je změnit na nové a lepší? Web addicted2success.com se nad tím zamyslel a připravil návod.

1. Zjistěte, jaké návyky vás limitují

Klíčovou otázkou je, jakých cílů se v současnosti snažíte dosáhnout. Zamyslete se nad tím a pak přemýšlejte o svých zvycích. Které z nich vám brání dosáhnout některého z vašich osobních cílů? Většinou pro každý takový cíl naleznete alespoň jeden limitující návyk.

2. Identifikujte spouštěče

Dalším krokem je přijít na to, co spouští každý z těchto škodlivých návyků. Až se zase přistihnete, rychle se zamyslete nad následujícími oblastmi:

  • kdy se spouští váš návyk,
  • v jakém prostředí k tomu dochází,
  • jaké emoce cítíte,
  • co jste dělali těsně předtím,
  • s jakými lidmi jste byli.

Vaším cílem je rozpoznat trend a vědět, co vás podněcuje v tom, abyste tento návyk udržovali.

3. Určete si odměnu

Pokuste se přijít na to, co je ta velká, pozitivní odměna, kterou díky danému návyku získáváte. Odměnou se myslí cokoliv, co přináší potěšení, ačkoliv následky mohou být negativní – například přejídání nebo výbuchy hněvu. Přinášejí potěšení nebo uvolnění, ale z dlouhodobého hlediska spíše škodí. Odměnou může být i to, že dostanete zaplaceno, nebo že je vám prokázáno společenské uznání. Tato odměna je vlastně důvodem, proč daný zvyk udržujete.

4. Začněte se chovat jinak

Posledním krokem je nahradit omezující návyk novým. Tento nový návyk musí být spouštěn stejným spouštěčem a musí vám přinášet stejný druh odměny. Když už znáte váš negativní návyk dobře – např. když víte, že jíte nezdravě především tehdy, když jste unavení a hladoví, můžete se rozhodnout pro následující změnu. Dáte si nějakou malou a zdravější svačinu (odměnou je okamžité zasycení), abyste měli dostatek energie na to, uvařit si něco zdravého.

-jk-

Zdroj: Addicted2Success - web věnovaný osobnímu rozvoji a úspěchu v podnikání i životě
Zobrazit přehled článků ze zdroje Addicted2Success