Letní tipy pro neformální vzdělávání

Ilustrační snímek

Začíná léto a s ním roste i touha nás všech trávit tyto krásné dny něčím příjemným nebo - ještě lépe - něčím příjemným a užitečným. Co třeba osobní rozvoj? Pokud si představujete sezení v učebně na kurzu, zkuste ještě přemýšlet. Účast na vzdělávacích kurzech rozhodně není jediná možnost, jak rozvíjet vaše dovednosti.

Hledáte-li levnější a méně strukturovanou inspiraci, připravili jsme pro vás shrnutí tipů ze serveru Recruiter.com. Ze všeho nejdříve si však v klidu sedněte a ujasněte si, jaké své dovednosti chcete rozvíjet. Zaměřit se na něco konkrétního je mnohem efektivnější, než se snažit zlepšit ve všem. Pak můžete vyzkoušet:

Dobrovolnictví

Zkuste najít možnost, jak rozvíjet své dovednosti v roli dobrovolníka. Zapojte se do firemního programu nebo si najděte nějakou místní neziskovou organizaci.

Spojení se zajímavými lidmi

Každý obor má své mistry a vlivné osobnosti. Dnes vám nic nebrání, abyste se s nimi spojili nebo sledovali jejich aktivity na sociálních sítích. Nevíte jak? Přečtěte si náš dřívější článek Jak si vybudovat kontakty na profesní sociální síti.

Dávný koníček

Zavzpomínejte, co vás bavilo nebo lákalo v dětství. Dnes máte mnohem více možností, jak realizovat své dávné sny a naučit se při tom novým dovednostem.

Pokus a omyl

Zkuste si najít vlastní cestu k určité dovednosti bez formálních školení. Běžně to tak dělají kuchaři, zahradníci či kutilové všeho druhu. Metoda pokus omyl navíc funguje i pro soft skills.

Závazek

Nerozvíjejte své dovednosti nahodile. Dejte si závazek udělat malý krůček každý den. Jakmile si vytvoříte proces, který budete dodržovat, půjde vám to mnohem lépe.

Četba

Nemusíte číst jen nudné učebnice. Čtěte pro radost o věcech, které vás zajímají. Inspiraci pro rozvoj nových dovedností najdete i v beletrii. Pokud si navíc chcete popovídat s dalšími čtenáři obdobných knih, poohlédněte se po různých akcích v místní knihovně nebo po internetových diskusních skupinách.

Online vzdělávání

V dnešní době je internet plný kurzů v nejrůznějších oblastech. Jako manažeři byste mohli ocenit doporučení pro online vzdělávání zdarma na českých i zahraničních webech z našich předchozích článků:

Kde se učit online?
Zdroj: Recruiter.co.uk - portál odborného britského časopisu pro specialisty náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Recruiter.co.uk