Jste nepřátelští a nadmíru soutěživí? Jde vám o zdraví

Ilustrační snímek

Snažíte se ostatní překonat, jste agresivní a nesmiřitelní? Lidé, kteří jsou vysoce soutěživí, mohou svou náturou poškozovat své zdraví, tvrdí web management-issues.com.

Jak agresivní povaha působí na zdraví

Když je váš základní postoj k ostatním bojovný a potřebujete vždy dominovat, můžete si tím zkracovat vlastní život. V takovém případě vám totiž hrozí srdeční choroby. Potvrdil to psycholog Timothy W. Smith z University of Utah, který během 4 studií provedl šetření na vzorku 500 mladých lidí. Zjistil, že lidé, kteří jsou k okolí nepřátelští, jsou v porovnání s těmi, kteří jsou k okolí přátelští, opravdu více ohroženi koronárními nemocemi.

Nepřátelský postoj zvyšuje krevní tlak

Lidé, kteří při jednání s ostatními pociťují negativní a agresivní emoce, zažívají více stresu. Obzvláště pokud jednají s lidmi, kteří jsou stejně jako oni spíše nepřátelští, dojde ke znatelnému zvýšení krevního tlaku. Již předchozí studie prokázaly, že pokud je naší reakcí na stres zvýšený krevní tlak, jsme častěji ohroženi vážnými kardiovaskulárními chorobami.

Jak snížit rizika? Přistupujte k ostatním pozitivně

Přátelští lidé jsou obecně milejší, to ale není vše. Také většinou vnímají svůj sociální status jako spíše vyšší. Pokud jde o jejich intimní vztahy, tento typ lidí je méně konfliktní a dovede svého partnera podpořit. Nepřátelské typy osobnosti jsou pravým opakem – zažívají vážnější a častější manželské konflikty a následkem toho se nemohou spolehnout na podporu od svého partnera.

Ti, kdo neúnavně usilují o moc a snaží se agresivním stylem vystoupat po společenském žebříčku výš, si tak sami ubírají léta života. Naneštěstí se tito lidé začnou snažit o změnu svého přístupu k ostatním až ve chvíli, kdy v jejich životě nebo těle něco přestane fungovat.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues