Jste hloupý lídr?

Ilustrační snímek

Jak se pozná hloupý lídr? Je to ten s velkým egem, který ani nepotřebuje žádné následovníky, protože je sám skálopevně přesvědčen o své výjimečnosti. Kromě toho disponuje ještě dalšími hloupými způsoby chování, které jej vzdalují od ostatních a ve výsledku vedou k neúspěchu v roli lídra. Ty nejtypičtější z nich nedávno shrnul server PM Hut. Netýká se některý i vás?

Selektivní paměť

Hloupí lídr si pamatuje je to, co se povedlo a díky čemuž vypadal dobře. Ignoruje neúspěch a neumí se poučit z chyb. Zapomíná na důležité detaily.

Přivlastňování úspěchů druhých

Hloupý lídr sází na publicitu. Úspěchy svého týmu běžně označuje za své vlastní úspěchy. Pokud by totiž své lidi tak skvěle nevedl, nikdy by nemohli ničeho dosáhnout. O svém úspěchu umí poutavě mluvit a nevynechá žádnou příležitost, jak ji ostatním vmést do obličeje.

Hledání viníků

Hloupý lídr vidí problémy jako příležitosti ukázat prstem na chyby druhých. Za každou chybou vidí konkrétní jméno a neváhá je říci nahlas. Neuvědomuje si, že odpovědnost za výsledky týmu nese on sám.

Odmítání nových nápadů a jiných názorů

Hloupý lídr odmítá diskutovat s kýmkoli, kdo vidí věci jinak než on. Každý, kdo s ním nesouhlasí, je nepřítel a je třeba všem ukázat, že tento člověk je neschopný či nemorální.

Nedodržování slibů

Hloupý lídr často pouze mluví, ale nekoná. Tím, co říká, způsobuje řadu nedorozumění a postupně ztrácí veškerou důvěru svého okolí.

S jakými dalšími vlastnostmi špatných lídrů jste se setkali?

-kk-

Zdroj: PM Hut - databáze odborných článků o projektovém řízení
Zobrazit přehled článků ze zdroje PM Hut