Jiný pohled na rovnováhu mezi osobním a pracovním životem

Ilustrační snímek

Koncept rovnováhy mezi osobním a pracovním životem tu s námi je už nějakou dobu. Ve světě se o něm v souvislosti s nejrůznějšími firemními transformacemi a změnami mluví už přes 40 let. Dnes jde však již o koncept, který je překonán. Pro mnoho pracovníků prostě neodpovídá realitě. To, co zažívají, je cokoliv jiného, jen ne rovnováha mezi osobním a pracovním životem – ať už si o tom mluví top management jak často chce. Proto se ozývá stále více hlasů volajících po tom, aby byl tento nefunkční koncept nahrazen novým, realističtějším.

Starý koncept se zkrátka nedaří realizovat až příliš často, proto je čím dál tím jasnější, že je potřeba nové perspektivy. Jak by ale měl takový koncept vypadat? Mohla by to být integrace osobního a pracovního života. Web theleadershiphub.com doporučuje využít myšlenek Stephena Coveyho, který se zajímal o to, jak si poradit s osobními cíli, které do značné míry přesahují naši práci.

Integrace osobního a pracovního života

Některé firmy chtěly podpořit myšlenku rovnováhy mezi osobním a pracovním životem tím, že po pracovní době vypínaly e-mailové servery nebo zavedly opatření omezující možnosti práce skrze mobilní zařízení. Mnoho špičkových firem dnes ale naopak nabízí mladým, talentovaným lidem výhody, jako je práce z domova, hrací místnosti na pracovišti nebo ta nejkvalitnější káva. Pracoviště se tak stále více a více podobá domovu. Mobilní zařízení jsou koneckonců skvělým pomocníkem pro pracovníky s malými dětmi nebo pro ty, kdo musejí do práce dlouho dojíždět.

Úspěch si žádá jasné priority

Abychom mohli integrovat práci a osobní život, je nutné mít jasno v tom, o co usilujeme, čeho chceme dosáhnout. Rozpoznat své vlastní priority vám umožní neplýtvat časem a netrávit jej věcmi, které pro vás nejsou důležité. Stephen Covey, který psal o leadershipu a time managementu, nám právě zde může pomoci. Jeho metoda je rozdělit všechny úkoly, se kterými se potýkáte, do 4 sekcí. Je daný úkol důležitý, nebo nedůležitý? A je urgentní, nebo není? Výsledek pro jednu a tu samou činnost může být různý pro různé lidi s různými cíli. Záleží na tom, čeho chcete dosáhnout.

-jk-

Zdroj: The Leadership Hub - globální online komunita věnovaná leadershipu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Leadership Hub