Jednou a dost

Ilustrační snímek

Čím se liší úspěšní lidé od neúspěšných? Zejména tím, že se umějí poučit z chyb a neopakují to, co jednou udělali špatně. To je závěr výzkumu amerického klinického psychologa a poradce v oblasti osobního rozvoje Henryho Clouda, který se stal tématem jeho nové knihy s názvem Never Go Back: 10 Things You'll Never Do Again. Henry Cloud popisuje momenty, které navždy mění životy úspěšných lidí tím, že jim pomohou pochopit, co by již nikdy neměli opakovat. Jaké to jsou?

Nevracej se k ničemu, co nefungovalo

V práci i v osobních vztazích dodržují úspěšní lidé pravidlo neopakovat nic stejným způsobem, který se v minulosti neosvědčil. Jakmile vidí, že něco nefunguje, jsou jinou cestou.

Nehraj si na někoho, kým nejsi

Úspěšní lidé velmi dobře zvažují, zda se pouštět do věcí, o jejichž smyslu nejsou přesvědčeni nebo které jim v nějakého důvodu nevyhovují.

Nesnaž se měnit druhé

Jakmile pochopíte, že nemůžete donutit druhé, aby dělali něco, co nechtějí, dáte jim svobodu řídit jejich vlastní osud. Sami tím také získáte více svobody.

Nesnaž se zalíbit všem

Ve chvíli, kdy pochopíte, že je to nemožné, teprve začnete usilovat o to, abyste oslovili ty správné lidi.

Nedávej přednost krátkodobému pohodlí před dlouhodobým úspěchem

Úspěšní lidé vědí, že chtějí dosáhnout něčeho dlouhodobého, a jsou pro to ochotni překonat krátkodobé nepohodlí.

Nevěř ničemu, co vypadá dokonale

Pokud někdo nebo něco vypadá příliš dokonale, je v tom nějaký háček. Svět není dokonalý a úspěšní lidé to vědí.

Neztrácej širší kontext

Úspěšní lidé chápou veškeré dění v souvislostech. Zkusili se řídit podle dílčích událostí, ale nefungovalo to. Proto se jimi již neřídí.

Nepřestávej se ptát, proč jsi tam, kde jsi

Nikdo z nás není pouze obětí okolností, které nemůže ovlivnit. Úspěšní lidé si všímají, jakou aktivní roli hrají ve svém životě.

Nezapomínej na svůj vnitřní život

Spokojenost s tím, jací jsme uvnitř výrazně přispívá k tomu, jak úspěšní jsme navenek. Úspěšní lidé pracují sami na sobě a to jim pomáhá uspět i ve vztahu k druhým.

-kk-

Zdroj: Success in HR - americký HR blog
Zobrazit přehled článků ze zdroje Success in HR