Je řízení lidí na dálku opravdu tak těžké? A co egyptské pyramidy?

Ilustrační snímek

Manažer, který řídil budování pyramid v Gize, nemusel dělníky nahánět po e-mailu. Měl to tedy snadné, že? Kdo má v současnosti takové podmínky, když všude jsou telekonference, záplavy e-mailů a vzdálené týmy... Web management-issues.com však přinesl zajímavou perspektivu, která nám pomůže uvědomit si, že to, co máme, není zase až tak špatné. Je to stavba egyptských pyramid - největší manažerský projekt všech dob.

Práce na dálku

Bylo by možné uřídit stavbu pyramid na dálku? I když je to těžko představitelné, zcela jistě by to šlo. Stačilo by využít správné nástroje a dobře plánovat. Není to samoúčelná představa, protože nám to může pomoci získat určitou perspektivu. Možná díky tomu pak budeme lépe řídit i naše vlastní projekty, ať už jsou menšího nebo většího rozsahu.

Faraoni si mysleli, že jsou bozi... Je vám to povědomé?

Pyramidy byly stavěny pro faraony, kteří sami sebe pokládali za bohy. Možná máte pocit, že se váš klient nebo zadavatel za boha pokládá také. No samozřejmě. Tady se situace ani po tisících letech nezměnila.

Vše musí být včas a v pořádku

Pískovcové bloky musí být na místě včas – tehdy i dnes, metaforicky řečeno. Zkuste si představit, že byste chtěli jejich přepravu zadat UPS nebo DHL. Nemáte žádný prostor pro chybu nebo zpoždění. Čili opět, žádná změna.

Jak přimět lidi, aby dokončili práci? Motivací

Ano, pyramidy nakonec byly dokončeny. Možná by to však bylo snazší a rychlejší, kdyby lidé byli pro svou práci zapáleni, kdyby je stavitelé dokázali motivovat. To šlo tehdy možná hůř, možná stejně dobře jako dnes. Zájem lidí o úspěch toho, co dělají, je prostě klíčový. Dnes jej navíc můžete podporovat novými způsoby.

Dokumentace a reporty

Reporty a dokumentace, to jsou obvykle nejrůznější tabulky a přehledy. Žádná velká zábava. Jak nudné a ubíjející mohou být oproti těm všem nástěnným malbám zachycujícím dozorce, postup práce a další výjevy. Nicméně základní pravidlo zůstává – dokumentace je potřeba. A koneckonců i ta se dá dělat srozumitelně a stručně. Jen to chce trochu snahy. Namalovat nástěnné malby však bylo určitě daleko těžší.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues