Jak zúžit rozpor mezi kariérou a sny

Ilustrační snímek

Výjimečná kariéra není něco, co se děje náhodou. Pokud ji chcete, měli byste ji dobře plánovat. Jste to právě vy, kdo je odpovědný za váš úspěch. Měli byste se snažit pochopit, co je vaším nejvyššími aspiracemi, co váš činí šťastnými, plnými energie, prostě díky čemu se cítíte dobře. Právě tím, jak začít s hledáním té správné kariérní cesty, se zabýval nedávný článek na webu bmmagazine.co.uk.

První krok: Pochopte sami sebe

Měli byste být schopni říct, co jsou vaše silné stránky. V čem jste opravdu dobří (nebo dokonce výjimeční), co jsou vaše klíčové schopnosti a znalosti? Dovedete to zodpovědně určit – a máte jasno i v jakých oblastech se potřebujete zlepšit. Pokud tohle víte, stále ještě nemáte zcela vyhráno. Musíte umět své přednosti i slabiny propojit s tím, jaké má vaše společnost plány a strategické cíle. V případě, že všechno zmíněné máte promyšleno, jste jedním z mála. Drtivá většina z nás by totiž měla věnovat více času na promyšlení své stávající a budoucí práce. Měli bychom prostě lépe plánovat své kariéry.

Zastavte se na chvíli a zamyslete se nad uplynulým týdnem. Co vám šlo dobře od ruky? Z čeho jste měli pocit zadostiučinění a co vás bavilo? Jaké věci vás bavily v minulém roce, v předchozím zaměstnání? Možná, že objevíte určité opakující se motivy... A i v případě, že se svou současnou prací nejste spokojeni, jde o užitečnou a cennou informaci. Uvědomit si, co vás vlastně nebaví, je také součástí celé skládačky.

Krok dvě: Když už víte, kam chcete směřovat

Nyní už víte, co byste chtěli dělat a kam byste to chtěli dotáhnout. Dobře, to je nezbytný začátek. Jak ale získat kontrolu nad svou kariérou v tom nestabilním, neustále se měnícím prostředí byznysu? Neplýtvejte svou energií na ovládnutí něčeho, co pod kontrolu stejně dostat nemůžete. Raději se soustřeďte na to, že i neustálá nejistota má své přednosti – neustále vás nutí učit se nové věci a přizpůsobovat se. Nemáte zkrátka jinou možnost. Pokud chcete postoupit v korporátním žebříčku, vžijte se do role svého šéfa. Jaké schopnosti a jaké chování byste chtěli vidět u svého podřízeného, abyste mu mohli nabídnout vyšší pozici? Možná to nebude snadné, ale jakmile máte jasnou vizi toho, kam se chcete dostat a čeho chcete dosáhnout, jste na správné cestě.

-jk-

Zdroj: Business Matters - web předního britského časopisu pro malé a střední podniky
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Matters