Jak se znovu pustit do práce, když jste selhali

Ilustrační snímek

Když uděláte chybu, nemusí být pocit neúspěchu to jediné, co si odnesete. Také se můžete naučit něco nového, abyste příště již neselhali. Budete lépe vědět, na co si máte dát pozor a s čím příště nemáte ztrácet čas. Také se naučíte, co vám může pomoci, i když to možná není tak očividné, tvrdí článek na webu management-issues.com.

Vyrovnejte s neúspěchy tím, že najdete ponaučení

Musíte vnitřně přijmout to, že neúspěch má ve vašem životě určitou roli. Je pro vás příležitostí k rozvoji a poučení. A navíc můžete poučení hledat i v neúspěších ostatních. Když budete takto konstruktivně přistupovat ke svým neúspěchům, úspěch se nakonec určitě dostaví. Všechny vynálezy zpravidla začínaly jako série neúspěšných pokusů. Jenom tvrdá práce a neodbytná vize jejich tvůrců umožnila to, že se vynálezy posléze povedly.

Vraťte se zpět do hry rychleji

Samozřejmě, že pocit neúspěchu nikdo nemá rád. Klíčem je však pochopit právě to, že neúspěch není jen negativní věc. Zklamání stále bolí a naše neúspěchy nás vykolejují, ale musíme se s nimi vyrovnat co nejrychleji. Ve farmaceutické firmě Genetech například zavedli odměny, které pobízejí manažery k tomu, aby označovali projekty, které selhávají. Je to moudrý přístup, protože to pomůže firmě přestat vynakládat peníze na to, co nefunguje.

To, jak lidé vnímají neúspěchy, do značné míry určuje firemní kultura. Když je kultura slabá, lidé zažívající neúspěch dojdou k závěru, že je s nimi samotnými něco v nepořádku. A neúspěch se budou snažit skrýt, budou před ním utíkat. Musíte chtít, aby lidé vnímali neúspěch jako něco, co se dá vyřešit a využít k lepšímu. Nechcete přece, aby pracovali v atmosféře strachu a agresivity.

Když jste úspěšní, buďte ještě více opatrní

Když jste chváleni, jedná se o následek vašich minulých rozhodnutí, která nyní přinášejí své ovoce. Jenže to neznamená, že už teď nemůžete dělat špatná rozhodnutí. Právě když přijímáte ocenění, můžete mít pocit, že nemůžete udělat chybu. Na druhou stranu se nikdy nebojte přiměřeně riskovat. Úspěchy jsou často v poměru k tomu, kolik nadějných experimentů vyzkoušíte.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues