Jak přežít vedle narcistických kolegů

Vycházet s lidmi, kteří jsou příliš zaměřeni sami na sebe, není snadné. Pokud máte narcistického spolupracovníka, může to pro vás být skutečně těžké – vztahy s takovými lidmi totiž mohou být destruktivní. Navíc přitom může být v sázce vaše finanční i emoční zdraví. Vaše možnosti jsou následující: můžete se narcisovi vyhýbat, můžete s ním mluvit pouze věcně, můžete se snažit nepodlehnout jeho lichotkám a prostě dál dělat svou práci. To radí web psychologytoday.com.

1) Vyhýbejte se jim

Když dojde na vztahy, narcismus je obvykle považován za vážný problém. Proto chcete vztahy s narcistickými lidmi omezit a prostě se jim vyhýbat. To ale může být složité, protože se obvykle zapojují do mnoha činností. Rádi se cítí jako hybatelé, a proto možná budete potřebovat být jim blízko. Jejich přítomnost vás navíc možná naplňuje zdáním energie a důležitosti. Jsou to ale jen pocity. Oni sice jsou plni nadšení, ale to je všechno.

2) Držte se pevného schématu, když s nimi mluvíte

Mluvte jen o tom, o čem potřebujete. Víte přesně, čeho chcete dosáhnout – a toho se držte. Nenechte se rozptýlit lichotkami. Buďte zdvořilí, ale nekompromisní.

3) Nevšímejte si jich a dál dělejte svou práci

Prostě je ignorujte a pracujte. Když budete svědomitými a pilnými zaměstnanci, budete skvěle chráněni před útoky a ústrky ze strany narcistického kolegy. Zdvořile odmítněte nabídku na setkání po práci a stejně tak se nenechte zatáhnout ani do klepů a pomluv. Nedělejte jim žádné laskavosti – vymluvte se na to, že jste příliš zaneprázdnění.

4) Ignorujte všechny lichotky, nejsou upřímné

Nejdřív vás narcis může obdivovat, pak vás začne nenávidět. Nikdy jeho lichotky nepřijímejte, protože tím byste s ním navázali určitý vztah. Nenechte se ošálit falešnými slovy uznání.

-jk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today