Jak přednést řeč, která zapůsobí

Ilustrační snímek

Buďte si vždy skutečně jistí v tom, čeho chcete svou prezentací dosáhnout. Váš cíl totiž určuje a ovlivňuje všechno – jaké použijete médium, jak vaše řeč bude dlouhá a jaký postoj k celé prezentaci vůbec zaujmete. Jasně si definujte, co vlastně svému publiku nabízíte, radí web presentationmagazine.com.

Musíte mít správnou motivaci

Mnoho lidí prezentuje, protože je o to někdo požádal nebo proto, že o daném tématu prostě musejí někde něco říct. To může být jádro problému. Vaše publikum totiž zajímá pouze to, co z vaší prezentace můžou použít, co jim nějak pomůže. Vaše prezentace tak musí mít nějaký cíl, kterým často bude ponouknout publikum k tomu, aby něco udělalo.

Obvykle chcete, aby něco změnili. Tento jasný záměr si musíte uvědomit, nesmíte spoléhat na to, že náhodou bude vaše prezentace všechny zajímat nebo že z ní její přidaná hodnota náhodou samovolně vyplyne. Potřebujete, aby vaše prezentace byla zábavná, efektivní a účinná. Takovou prezentaci získáte pouze tehdy, pokud ji budujete už od začátku s důrazem na váš cíl.

Čeho vlastně chcete dosáhnout?

Musíte to vědět, jinak účinnou prezentaci nesestavíte. Někdy totiž běžné médium není to pravé. Někdy je třeba prezentovat jinak než za pomoci PowerPointu nebo Prezi. Slova je někdy lepší slyšet, než číst jejich shluky na promítacím plátně. Fakta a čísla je lepší rovnou rozdat v tištěné formě a ne je jen promítnout.

Nebuďte na publikum příliš nároční

Vaše publikum se skládá z běžných lidí, kteří jsou schopni koncentrovat se jen po krátký časový úsek. Neznáme jeho přesnou délku, ale nejspíš je o dost kratší, než bychom čekali a než bychom doufali. Je tedy dost možné, že vaše publikum bude nasyceno dávno předtím, než mu sdělíte všechny své myšlenky. Myslete proto na to, že chtějí slyšet jen to, co je pro ně relevantní a užitečné. Všechno ostatní pro ně bude jen manifestace vašeho ega a nerelevantní plkání.

-jk-

Zdroj: Presentation Magazine - portál věnovaný prezetacím a veřejnému vystupování
Zobrazit přehled článků ze zdroje Presentation Magazine