Jak odpovídat na otázky, které dostanete při prezentaci

Ilustrační snímek

Když máte při prezentaci to štěstí a jsou na vás směřovány dotazy, není čas poddávat se pocitu beznaděje. Máme pro vás několik tipů, jak se s nimi vypořádat. Než začnete odpovídat, ujistěte se, že k publiku stojíte čelem. Otázku nahlas a zřetelně zopakujte.

Důležité je, aby si každý z výměny názorů a nápadů, která se bude odehrávat, něco odnesl. Proto musíte zajistit, aby každý věděl, na co odpovídáte. Zároveň tím sami pro sebe získáte čas na zformulování odpovědi. Ani při odpovědi samotné se nesoustřeďte pouze na tazatele. Odpovídejte směrem k celému publiku, radí web management-issues.com.

Dopřejte si trochu kyslíku

Nenechte se vyvést z míry. Zhluboka dýchejte, protože s každým dalším nádechem načerpáváte víc kyslíku, který vašemu mozku udělá dobře. Lépe se pak soustředíte na zformulování nejlepší možné odpovědi.

Otázku nahlas shrňte

Obzvláště dlouhé a komplikované otázky je vhodné krátce shrnout před tím, než se pustíte do odpovědi. Vždy však požádejte tazatele, aby vám potvrdil, že jste otázce porozuměli správně. Možná jste totiž zapomněli na nějakou její část nebo jste vynechali podmínky a předpoklady, které tazatel stanovil. Vždy proto chtějte potvrzení toho, že otázka vámi byla pochopena správně.

Požádejte o upřesnění

Možná jste otázku neslyšeli celou. Pak ji opět zkuste zopakovat svými slovy a ujistěte se, na co se tazatel vlastně ptal.

Odpověď si zaslouží každá otázka

Bez ohledu na to, kdo dotaz položil, musíte zůstat klidní a zdvořilí. Je nebezpečné nějaké otázky ignorovat jen proto, že podle vás nejsou relevantní nebo protože je pokládáte za hloupé. Když je otázka zcela jasně mimo téma, nebo to vypadá, že je provokativně hloupá, zvolte následující řešení. Poskytněte stručnou a krátkou odpověď a pak od otázky rychle utečte k další.

-jk-

Zdroj: Management Issues - britský portál s novinkami, analýzami a názory z oblasti managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje Management Issues